Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Windows 7 - parę pytań

  1. #1
    Awatar danon1973

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    178
    Telefon
    HTC 8X
    Piwa (Postawione)
    10
    Piwa (Otrzymane)
    16

    Windows 7 - parę pytań

    Witam
    Przymierzam się do zakupu Windows 7. Brak pełnej kompatybilności niektórych programów z Windows 8.1 dyskryminuje jak dla mnie ten system. Szkoda, bo jest on tańszy i nowszy :/

    Zdecydowałem się na zakup Windows 7 w wersji Pro lub Ultimate (bo podobno na Home nie wszystkie programy działają... również szkoda, bo jest bardzo tani).
    Bardzo ciężko jest jednak znaleźć te wersje (oczywiście BOX) w sklepach.
    Udało mi się jednak namierzyć 3 sklepy z wersją Ultimate.

    Niestety w opisie nie jest podane, czy są to wersje 32 czy 64 bitowe. Mnie interesuje tylko ta druga. Nie orientujecie się może, czy w Ultimate dają może obydwie wersje do pudełka?
    Druga sprawa czy jeśli (w sklepie "senetic") pisze wersja ENG, to można jakoś dograć język PL?

    Jakby co, linki poniżej:

    http://zadowolenie24.pl/p...gramowanie.html

    http://www.senetic.pl/product/GLC-00181

    http://ekomp24.pl/pl/p/Wi...taGLC-00248/485

    Pozdrawiam

  2. #2
    Awatar Arkhan

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Nienack
    Wiek
    27
    Posty
    2,185
    Telefon
    Brak.
    Piwa (Postawione)
    96
    Piwa (Otrzymane)
    176
    Podczas instalacji system sam się dostosowuje ze względu na podzespoły twojego komputera.
    Wiem bo miałem z tym problem, miałem dobrego kompa bez stacji dysków i starego ze stacją, na starym wgrywałem win 7 i okazało się że wgrał się 32 bit zamiast 64, a jak potem zrobiłem to jeszcze raz to po instalacji wyłączyłem kompa i potem jak włączyłem na tych lepszych podzespołach to samo się ustawiło 64 bit.
    Ukradnijcie ten zestaw, jeśli musicie, ale jeśli możecie, kupcie go - dodał lider Lemmy Kilmister.

  3. Piwa danon1973 postawil(li) piwo za ten post
  4. #3
    Awatar danon1973

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    178
    Telefon
    HTC 8X
    Piwa (Postawione)
    10
    Piwa (Otrzymane)
    16
    Oooo dzięki przyznam, że to miła informacja. Jeden problem z głowy

  5. #4
    Awatar antyhaker

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    3,361
    Telefon
    Lumia 735
    ROM
    Zawsze Najnowsze
    Piwa (Postawione)
    24
    Piwa (Otrzymane)
    175
    Więc tak:
    1. Z Win8.1 faktycznie są problemy, jednakże Win8 powinien już sobie dobrze radzić z programami - zatem sprawdź go, a później najwyżej darmowa aktualka do Win8.1 (kiedyś tam w przyszłości).
    2. Z tym działaniem programów tylko na Ultimate - też jakaś bujda na resorach. To nie ma znaczenia, gdyż ten dopisek determinuje tylko ilość dodatkowych funkcji w systemie.
    3. Jak pisałem wyżej, z nośnika tylko x86 nie zainstalujesz magicznie wersji x64. W drugą stronę RACZEJ nie i się nigdy z tym nie spotkałem, aczkolwiek może są jakieś specjalne wydania.
    Jeżeli jesteś mężczyzną, wybierz życie bez żalów, dla czegoś co jest najważniejsze dla ciebie, nieważne jak trudne, nieważne jak smutne, musisz próbować i próbować i nawet kiedy ryzykujesz życie, ochraniaj to przy pomocy dwóch rąk.

    Zobacz mojego pokemona!



  6. Piwa danon1973 postawil(li) piwo za ten post
  7. #5
    Awatar Ziom41

    Dołączył
    Mar 2013
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    1,408
    Telefon
    Nokia Lumia 1520
    ROM
    8.1 Update 2
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    125
    Na co ci BOX? Obraz płyty ściągasz z internetu i masz. Na Home Premium działa wszystko jak i nie ma znaczenia czy kupisz 32bit czy 64bit, bo i taka i taką zainstalujesz legalnie, wiem bo, sam tak działam, mam licencję x64 a zainstalowane x86.


  8. Piwa danon1973 postawil(li) piwo za ten post
  9. #6
    Awatar Arkhan

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Nienack
    Wiek
    27
    Posty
    2,185
    Telefon
    Brak.
    Piwa (Postawione)
    96
    Piwa (Otrzymane)
    176
    Cytat Zamieszczone przez antyhaker Zobacz posta
    3. Jak pisałem wyżej, z nośnika tylko x86 nie zainstalujesz magicznie wersji x64. W drugą stronę RACZEJ nie i się nigdy z tym nie spotkałem, aczkolwiek może są jakieś specjalne wydania.
    Wiem jak jest, mam wersję 64 gb i zależnie od podzespołów instaluje się wersja x86 albo x64. Możliwe że to tylko jest "w dół" że mając x64 może się zainstalować x86
    Ukradnijcie ten zestaw, jeśli musicie, ale jeśli możecie, kupcie go - dodał lider Lemmy Kilmister.

  10. #7
    Awatar danon1973

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    178
    Telefon
    HTC 8X
    Piwa (Postawione)
    10
    Piwa (Otrzymane)
    16
    Dzięki antyhaker!

    Co do punktu 2, też mi się to wydało jakąś bujdą na resorach. W jakimś teście lub porównaniu wersji Windows 7 pisało, że może się zdarzyć, że starsze programy z Win XP nie uruchomimy na wersji Home ale pójdą na wersji Pro lub Ultimate.

    Co do punktu 1… tutaj niestety nie mam pewności. Sprawdzałem na zagranicznych forach graficznych i ludzie mają problem z instalacją i pracą Corela X5. Po zainstalowaniu Frameworka 3.5 udaje się zainstalować i Corel chodzi ale i tak niektórzy się skarżyli, że coś tam nie działa. Ja sobie nie mogę na to pozwolić. To ma być komp do pracy, do małej rodzinnej firmy. Na tym kompie musi bezbłędnie chodzić program do tłumaczeń mojej żony ( był kupiony parę lat temu i nie ma możliwości zmiany tego programu, za drogi jest, kosztuje parę tysięcy), Corel X5 (bo photoshop pójdzie bez problemu) oraz kalibrator monitora.

    Na 100% procent Corel X5 śmiga na Windows 7… na stronie Corela potwierdzają to. Niestety nie ma wsparcia dla Windows 8... dopiero X6.

    W firmie reklamowej, w której pracuję, mam na systemie 64 bitowym Windows 7 Home Premium zainstalowanego Corela X4. Ten Corel również nie ma wsparcia dla tego systemu oraz wersji 64bit. Niby wszystko śmiga… ale po paru miesiącach zaczęły pojawiać się zonki. Na przykład robiłem projekt używając jakiegoś fonta… projekt szedł do klienta do akceptacji… klient wprowadzał parę zmian… chciałem otworzyć i nanieść te zmiany do projektu a tu wyskakiwało „brak takiego i takiego fonta”… najlepsze jest to, że font w systemie był zainstalowany tylko program go nie widział… a wcześniej go przecież używałem. Kończyło się na tym, że musiałem brać katalog do domu i w domu robić zmiany. Nie tylko z fontami działy się cyrki, również z bitmapami, z otwieraniem plików cdr – które robiłem na tym kompie… itd. itd.
    Informatyk z firmy rozkładał ręce i nie potrafił powiedzieć w czym problem. Dzwoniłem do pomocy do firmy Corel… powiedzieli, że Corel X4 nie jest kompatybilny w pełni z Windows 7 oraz z systemami 64 bitowymi.
    Oczywiście nie zawsze tak się dzieje... czasami cały miesiąc wszystko jest super... ale kurde jak takie coś się stanie, zwłaszcza na drogim projekcie to trafić szlak człowieka może :/

    Niestety nie mogę sobie na takie coś pozwolić w obecnej sytuacji. Nie mając 100% pewności, że Corel X5 bez żadnych problemów będzie chodził na Win 8, wolę kupić starszą wersję.

    Wiem, że mógłbym sprawdzić… zainstalować na kompie i przetestować. Problem jest jednak tego rodzaju, że takie coś nie testuje się w dzień czy dwa. Musiałbym minimum miesiąc używać tego systemu i programów na nim zainstalowanych. Boję się jednak, że jak się okaże, że coś jest nie tak… za te 3-4 tygodnie, będzie już za późno na zakup Win 7… bo z tego, co widzę to znika on z ofert sklepów (mówię o wersjach BOX… bo tylko box mnie interesuje) .

    Ziom41 mówisz o legalnym systemie? Co do BOXa musi być BOX... OEM nie wchodzi w grę niestety.
    Kurcze zastanawiam się nad tym Home Premium... jest tani no i łatwiej go dostać. Corel na nim pójdzie bez problemu... bałem się bardziej o ten program do tłumaczeń żony, on jest trochę archaiczny chociaż droższy niż photoshop. Też mi się wydaje, że bzdurą jest, że jakieś programy mogą nie działać na wersji Home.

  11. #8
    Zbanowany
    Dołączył
    Mar 2013
    Posty
    127
    Telefon
    samsung
    Piwa (Postawione)
    51
    Piwa (Otrzymane)
    24
    mam home premium i jeszcze nie miałem problemu z instalacja jakiegoś programu, tylko fakt faktem nie instaluję jakichś programów graficznych lub do tłumaczeń za kilka tys win8 miałem i nie polecam. Jedyny plus 8 to to, że uruchamia się szybciej niż windows 7, ale na tym kończą się plusy. Zdecydowanie dużo szybciej działa mi laptop na win7

  12. Piwa danon1973 postawil(li) piwo za ten post
  13. #9
    Awatar antyhaker

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    3,361
    Telefon
    Lumia 735
    ROM
    Zawsze Najnowsze
    Piwa (Postawione)
    24
    Piwa (Otrzymane)
    175
    Cytat Zamieszczone przez danon1973 Zobacz posta
    Dzięki antyhaker!

    Co do punktu 2, też mi się to wydało jakąś bujdą na resorach. W jakimś teście lub porównaniu wersji Windows 7 pisało, że może się zdarzyć, że starsze programy z Win XP nie uruchomimy na wersji Home ale pójdą na wersji Pro lub Ultimate.

    Co do punktu 1… tutaj niestety nie mam pewności. Sprawdzałem na zagranicznych forach graficznych i ludzie mają problem z instalacją i pracą Corela X5. Po zainstalowaniu Frameworka 3.5 udaje się zainstalować i Corel chodzi ale i tak niektórzy się skarżyli, że coś tam nie działa. Ja sobie nie mogę na to pozwolić. To ma być komp do pracy, do małej rodzinnej firmy. Na tym kompie musi bezbłędnie chodzić program do tłumaczeń mojej żony ( był kupiony parę lat temu i nie ma możliwości zmiany tego programu, za drogi jest, kosztuje parę tysięcy), Corel X5 (bo photoshop pójdzie bez problemu) oraz kalibrator monitora.

    Na 100% procent Corel X5 śmiga na Windows 7… na stronie Corela potwierdzają to. Niestety nie ma wsparcia dla Windows 8... dopiero X6.

    W firmie reklamowej, w której pracuję, mam na systemie 64 bitowym Windows 7 Home Premium zainstalowanego Corela X4. Ten Corel również nie ma wsparcia dla tego systemu oraz wersji 64bit. Niby wszystko śmiga… ale po paru miesiącach zaczęły pojawiać się zonki. Na przykład robiłem projekt używając jakiegoś fonta… projekt szedł do klienta do akceptacji… klient wprowadzał parę zmian… chciałem otworzyć i nanieść te zmiany do projektu a tu wyskakiwało „brak takiego i takiego fonta”… najlepsze jest to, że font w systemie był zainstalowany tylko program go nie widział… a wcześniej go przecież używałem. Kończyło się na tym, że musiałem brać katalog do domu i w domu robić zmiany. Nie tylko z fontami działy się cyrki, również z bitmapami, z otwieraniem plików cdr – które robiłem na tym kompie… itd. itd.
    Informatyk z firmy rozkładał ręce i nie potrafił powiedzieć w czym problem. Dzwoniłem do pomocy do firmy Corel… powiedzieli, że Corel X4 nie jest kompatybilny w pełni z Windows 7 oraz z systemami 64 bitowymi.
    Oczywiście nie zawsze tak się dzieje... czasami cały miesiąc wszystko jest super... ale kurde jak takie coś się stanie, zwłaszcza na drogim projekcie to trafić szlak człowieka może :/

    Niestety nie mogę sobie na takie coś pozwolić w obecnej sytuacji. Nie mając 100% pewności, że Corel X5 bez żadnych problemów będzie chodził na Win 8, wolę kupić starszą wersję.

    Wiem, że mógłbym sprawdzić… zainstalować na kompie i przetestować. Problem jest jednak tego rodzaju, że takie coś nie testuje się w dzień czy dwa. Musiałbym minimum miesiąc używać tego systemu i programów na nim zainstalowanych. Boję się jednak, że jak się okaże, że coś jest nie tak… za te 3-4 tygodnie, będzie już za późno na zakup Win 7… bo z tego, co widzę to znika on z ofert sklepów (mówię o wersjach BOX… bo tylko box mnie interesuje) .

    Ziom41 mówisz o legalnym systemie? Co do BOXa musi być BOX... OEM nie wchodzi w grę niestety.
    Kurcze zastanawiam się nad tym Home Premium... jest tani no i łatwiej go dostać. Corel na nim pójdzie bez problemu... bałem się bardziej o ten program do tłumaczeń żony, on jest trochę archaiczny chociaż droższy niż photoshop. Też mi się wydaje, że bzdurą jest, że jakieś programy mogą nie działać na wersji Home.
    1. No to tak pisz. Chodzi o to że Win7 Ultimate zawiera w sobie XP Mode, w którym są uruchamiane programy mające problem z Win7, a działające na XP. Problem w tym że jest to bardziej pod hmm korporacje, gdzie duża część softu w tamtym okresie działała tylko na XP (i niekiedy wciąż tylko tam) i to dla nich w główniej mierze to zrobiono. Przy "zwykłych" programach różnicy żadnej nie ma.
    2. Jeśli tak to lux, ja nie miałem problemu z niczym - jednakże nie testowałem każdego dostępnego programu, to oczywiste ^^ Moje zdanie jest takie, iż system ma po prostu działać - starszy czy nowszy, ma po prostu spełniać swoje zadanie. Zatem bierz śmiało Win7
    3. W sumie nie wiem o co mu chodziło, ale zakładam iż o pobranie "legalnego" obrazu z neta i wklepanie do niego legalnego klucza. Nic innego mi do głowy nie przychodzi, chyba że pisał o zwyczajnym piracie ^^

    ---------- Post dodano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

    Cytat Zamieszczone przez Arkhan Zobacz posta
    Wiem jak jest, mam wersję 64 gb i zależnie od podzespołów instaluje się wersja x86 albo x64. Możliwe że to tylko jest "w dół" że mając x64 może się zainstalować x86
    Niby x64 ma w sobie obsługę x86, więc coś w tym może być. W drugą stronę to na bank nie przejdzie, bo i jak ^^
    Jeżeli jesteś mężczyzną, wybierz życie bez żalów, dla czegoś co jest najważniejsze dla ciebie, nieważne jak trudne, nieważne jak smutne, musisz próbować i próbować i nawet kiedy ryzykujesz życie, ochraniaj to przy pomocy dwóch rąk.

    Zobacz mojego pokemona!



  14. Piwa danon1973 postawil(li) piwo za ten post
  15. #10
    Awatar danon1973

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    178
    Telefon
    HTC 8X
    Piwa (Postawione)
    10
    Piwa (Otrzymane)
    16
    Dzięki wszystkim za rady i pomoc. Rzeczywiście XP mode to bardziej dla korporacji jest potrzebny... aż tak starych programów nie mam. Rozmawiałem z żoną, mówiła, że ten jej program działa normalnie na Windows 7 Home Premium (więc tryb XP mode niepotrzebny). A na stronie producenta kalibratora są już nawet sterowniki do Win 8... wcześniej były tylko do Win 7.
    W związku z tym i biorąc pod uwagę Wasze rady, zdecydowałem się ostatecznie na wersję Home Premium Windowsa 7.
    Program przed chwilą zakupilem w sklepie arest a w sobotę pojadę odebrać

    Jeszcze raz dziękuję za pomoc
    Pozdr

  16. #11
    Awatar Ziom41

    Dołączył
    Mar 2013
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    1,408
    Telefon
    Nokia Lumia 1520
    ROM
    8.1 Update 2
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    125
    Wcześniej mnie nie było, owszem mówię legalnej licencji OEM, jednak zainstalowanej na dwóch komputerach


Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Windows phone kilka pytań
    Przez AsdaT w dziale ROMy i modyfikacje
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 09-04-2014, 00:03
  2. [WP8] Po miesiącu używania WP8 - parę pytań.
    Przez ayahuasca w dziale Problemy z Windows Phone
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 04-08-2013, 12:07
  3. [WP8] kilka pytań o Windows Phone 8
    Przez mostek300 w dziale Ogólnie o Windows Phone
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 21-05-2013, 20:08
  4. Parę pytań odnośnie ZUNE
    Przez Arkhan w dziale Aplikacje PC
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 04-11-2012, 22:46
  5. Parę pytań nowicjusza
    Przez kubolsky w dziale Dyskusja ogólna
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 12-09-2012, 20:08

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •