Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: roaming w Play

  1. #1

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    31
    Telefon
    L800 / L820
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    0

    roaming w Play

    Witam
    mam Lumię 800 w Play i od 1 dnia wyłączony roaming w telefonie - ustawienia/sieć komórkowa/opcje roamingu/nie korzystaj z roamingu. Pomimo to co jakiś czas mniej więcej raz na miesiąc pojawia mi się biały trójkąt na górze ekranu. Dziś widnieje już kilka godzin. Co to może oznaczać? Czy telefon kożysta z roamingu?

  2. #2
    Awatar Darekk

    Dołączył
    Jul 2012
    Skąd
    Śląsk
    Wiek
    32
    Posty
    374
    Telefon
    Samsung Omnia M
    ROM
    7.10.8858.136
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    2
    Witaj zaznaczyłeś zapewne opcje "nie korzystaj z roamingu danych" co oznacza, że blokuje ci transfer danych wykorzystywanych przy przeglądaniu internetu. Pomocne jest to w tym jesli przykładowo masz wykupiony pakiet internetu 100 mb, to dane pobiera tylko w sieci play i nie jestes narazony na dodatkowe koszty (pakiet obowiązuje tylko w sieci play nie w roamingu)

    Swoją drogą po co wyłączać roaming w telefonie ?
    .::Trance is my life::.

  3. #3

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    31
    Telefon
    L800 / L820
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    0
    tak jak pisałam w pierwszym poście mam zaznaczone "nie korzystaj z roamingu danych". Po to bo często jestem blisko granicy i dzwoniąc na polski numer telefonu dodzwaniam się na ten sam numer ale czeski - tego wolę unikać. Nie rozumiem też dla czego skoro roaming jest wyłączony to trójkąt się pojawia - instrukcja mówi że trójkąt oznacza włączony roaming a nie jego brak.

  4. #4
    Awatar Darekk

    Dołączył
    Jul 2012
    Skąd
    Śląsk
    Wiek
    32
    Posty
    374
    Telefon
    Samsung Omnia M
    ROM
    7.10.8858.136
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    2
    Kliknij sobie na wybór sieci i wybierz swoją sieć Nie może tam być zaznaczone "automatycznie". Być może wtedy nie będzie Ci przeskakiwać na nadajniki czeskie (ale też i polskie). Jeśli to nie pomoże zablokuj roaming zagraniczny u operatora
    .::Trance is my life::.

  5. #5

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    31
    Telefon
    L800 / L820
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    0
    dzięki za odpowiedź muszę tak zrobić
    ale nadal nie rozumiem dla czego przy wyłączonym roamingu telefon zgłasza że z niego korzysta

  6. #6

    Dołączył
    Jun 2012
    Posty
    2,586
    Telefon
    Lumia 820
    Piwa (Postawione)
    33
    Piwa (Otrzymane)
    111
    Cytat Zamieszczone przez Darekk Zobacz posta
    (pakiet obowiązuje tylko w sieci play nie w roamingu)
    Nie tylko w sieci Play. Od dawna z pakietów można korzystać także na roamingu krajowym.

    stysiah, nie rozumiesz pewnej kwesti. Opcja którą zaznaczyłeś, czyli "nie korzystaj z roamingu danych", wiąże się jedynie z danymi pakietowymi (internet), nie ma ona nic wspólnego z połączeniami.

    Trójkąt który się pojawia informuje o tym, że korzystasz z roamingu - ale krajowego. Sieć Play ma umowę z wszystkimi polskimi operatorami i może korzystać z ich nadajników. Jeśli więc jesteś zalogowany do nadajnika orange/plus/t-mobile to dla telefonu jest to roaming - nie przejmuj się tym.

    Najlepszym wyjściem w Twoim wypadku jest całkowite wyłączenie roamingu zagranicznego poprzez kontakt z BOK Play. Wtedy nie będziesz musiał się martwić o to, że zalogujesz się do jakiejś czeskiej sieci. Ale pamiętaj, że wtedy w razie wyjazdu za granice musisz roaming aktywować ponownie kontaktując się z BOK.

  7. #7

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    31
    Telefon
    L800 / L820
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    0
    super teraz rozumiem dzięki Artur właśnie o taką odpowiedź mi chodziło - bo nigdzie nie jest to napisane wprost

  8. #8
    Awatar Darekk

    Dołączył
    Jul 2012
    Skąd
    Śląsk
    Wiek
    32
    Posty
    374
    Telefon
    Samsung Omnia M
    ROM
    7.10.8858.136
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    2
    Cytat Zamieszczone przez Artur Zobacz posta
    Nie tylko w sieci Play. Od dawna z pakietów można korzystać także na roamingu krajowym.
    I tak i nie jeśli ktoś ma starą taryfę One Play to tam dalej tak jest Teraz jest jeszcze zatarcie i sporo osób posiada stare taryfy. Wiem bo tak ma kumpel wywala mu inforacje, że jest poza zasięgiem sieci play i pakiet nie obowiązuje. Ja do września br. też tak miałem.

    super teraz rozumiem dzięki Artur właśnie o taką odpowiedź mi chodziło - bo nigdzie nie jest to napisane wprost
    To samo masz napisane w poście nr 2 i 4... prócz tego że trójkącik oznacza roaming krajowy
    .::Trance is my life::.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Naviexpert w play
    Przez looxmo w dziale Dyskusja ogólna
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 02-10-2012, 10:22
  2. roaming plusa i orange
    Przez darthnorbe w dziale Play
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 01-09-2012, 17:52
  3. Pakiet internetowy w Play
    Przez szymski w dziale Play
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 28-08-2012, 18:18
  4. Nokia Play To
    Przez djtonka w dziale Aplikacje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-03-2012, 10:02
  5. Bubble Town 2 (by I-play)
    Przez jonny w dziale Kosz
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 18-08-2011, 23:14

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •