Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 45 z 52

Wątek: LTE (4G) w Lumii 920

  1. #31

    Dołączył
    Oct 2013
    Posty
    295
    Telefon
    Lumia 920
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    20
    Żaden z naszych operatorów nie używa VoLTE. Zawsze przerzuca do 3G. Zasięg nie ma nic do rzeczy. VoLTE komercyjnie używa na pewno jedna z sieci w Korei Południowej i to jako opcję dodatkowo płatną (może coś się zmieniło). SMSy, MMSy idzą po LTE.

  2. #32

    Dołączył
    Apr 2013
    Posty
    436
    Telefon
    Lumia 1520
    Piwa (Postawione)
    60
    Piwa (Otrzymane)
    12
    Cytat Zamieszczone przez mikekrk Zobacz posta
    Kolego, nie masz racji, LTE jest obecnie wraz z obsługą połączeń głosowych (VoLTE), problem jest pewnie w zasięgu, w Krakowie jest z nim nieźle poza budynkami w budynkach... cieniutko, ale miejmy nadzieję, że to się zmieni.
    W budynkach to i tak lepiej jest korzystać z WiFi.

  3. #33

    Dołączył
    Nov 2012
    Skąd
    Kraków
    Posty
    154
    Telefon
    Nokia Lumia 920
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0
    Cytat Zamieszczone przez PathfinderPL Zobacz posta
    Żaden z naszych operatorów nie używa VoLTE. Zawsze przerzuca do 3G. Zasięg nie ma nic do rzeczy. VoLTE komercyjnie używa na pewno jedna z sieci w Korei Południowej i to jako opcję dodatkowo płatną (może coś się zmieniło). SMSy, MMSy idzą po LTE.
    Skąd masz takie informacje?

    ---------- Post dodano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

    Cytat Zamieszczone przez Adam53 Zobacz posta
    W budynkach to i tak lepiej jest korzystać z WiFi.
    Kolego z jakiego WiFi? Skąd je weźmiesz jak załóżmy masz tylko net w komórce?

  4. #34
    Awatar raptowny13

    Dołączył
    Jan 2014
    Skąd
    Łódź
    Posty
    846
    Telefon
    Sony Xperia Z
    Piwa (Postawione)
    6
    Piwa (Otrzymane)
    108
    Teraz w wiekszosci budynków jest wifi i to czesciej niz internet w komorce..

    ---------- Post dodano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

    Gorzej z hasłami

    Masz problem z odblokowaniem developerskim,albo ze zwiększeniem ilości XAPów? Napisz do mnie

  5. #35

    Dołączył
    Oct 2013
    Posty
    295
    Telefon
    Lumia 920
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    20
    Cytat Zamieszczone przez mikekrk Zobacz posta
    Skąd masz takie informacje?
    Z materiałów Qualcomma, Ericssona, Nokii, generalnie z informacji branżowych z naszego rodzimego i zagranicznego rynku. Generalnie VoLTE jest dopiero testowane przez wiele sieci. Tylko kilka sieci komercyjnie już używa VoLTE. U nas w kraju połączenia głosowe przychodzące i wychodzące z 4G są zrzucane do 3G.

    Napisz maila do naszych rodzimych operatorów i zobaczysz jakie będą odpowiedzi.
    Jeśli masz telefon z LTE i jesteś w zasięgu LTE to popatrz na zasięg co się dzieje przy zestawianiu połączenia. Na 920 4G zmienia się na 3G. Zawsze.

  6. #36
    Awatar Agntx

    Dołączył
    Aug 2012
    Skąd
    Przemyśl
    Wiek
    31
    Posty
    66
    Telefon
    Nokia Lumia 930
    ROM
    8.1 Cyan
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3
    Szczęściarze z Was. Ja wprawdzie rzadko korzystam z mobilnego internetu ale mieszkam zaledwie 5 kilometrów od centrum Przemyśla i mam kartę Play a wyniki mam gorzej niż marne. Korzystając z zasięgu natywnego mam piękne HSPA+ ale tylko jedna kreska gdy telefon leży w idealnej pozycji a jak tylko go podniosę to traci zasięg całkowicie (do nadajnika na Kopcu Tatarskim jest jakieś 10km). Oczywiście z wiadomych przyczyn nie korzystam z zasięgu Playa (bowiem jest tylko w największych miastach) i przerzuciłem się na roaming Plusa. I tu mam piękne stałe pięć kresek ale prędkość internetu to porażające EDGE. I tak jest jeszcze od czasów, gdy chodziłem do liceum czyli 10 lat!! Jak przełączę na 3G to zasięg tak świruje, że przez 50 sekund na minutę nie mam go w ogóle, telefon cały czas traci operatora i nikt się do mnie nie może dodzwonić. Jak tylko ruszę rowerem do centrum miasta to mam "porażające" 3G w Plusie i jakieś trzy kreski ale gdy tylko udam się na oddalone od centrum o 3km osiedle i odwiedzę kumpla w bloku to tel traci zasięg 3G całkowicie a 2G to jakieś dwie kreski. PADAKA TOTALNA w tym Przemyślu. A to przecież miasto na 60.000 mieszkańców...
    Siemens A50 -> Nokia 5510 -> Nokia 6610 -> Nokia 3100 -> Nokia 3110 classic -> Nokia 5800 -> Nokia Lumia 800 -> Nokia Lumia 920 -> Nokia Lumia 930

  7. #37

    Dołączył
    Oct 2013
    Posty
    295
    Telefon
    Lumia 920
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    20
    Agntx, w Przemyśli Plus ma bardzo mocno nasyconą sieć. Play w tym rejonie nie nadaje 2G/3G na 900 MHz bo zachodzi jakąś interferencja z Ukraińską siecią CDMA. Proponuję ręcznie przełączyć się na T-Mobile (tu powinno być najmniejsza obciążenie) lub Orange. Powinno być lepiej. Oczywiście prędkość będziesz miał do 2 Mb/s.

    Właśnie z powodów tego nieszczęsnego roamingu krajowego zmieniłem Playa na Orange i jestem zadowolony. Po modernizacji zasięg mam wszędzie, na wyświetlaczu nie doświadczam praktycznie 2G, a tylko 3G, czasem 4G. W 3G mam prędkości na poziomie 4-20 Mb/s, a w 4G 15-50 Mb/s.
    To udało mi się ostatnio osiągnąć:

    Oczywiście to max i raczej rzadki. Generalnie wystarcza 3G.

    mikekrk, co do VoLTE masz dyskusję/wyjaśnienia na telepolis w temacie Ericsson wyjaśnia jak działa LTE.

  8. #38
    Awatar Agntx

    Dołączył
    Aug 2012
    Skąd
    Przemyśl
    Wiek
    31
    Posty
    66
    Telefon
    Nokia Lumia 930
    ROM
    8.1 Cyan
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3
    Mój poprzedniku, próbowałem korzystać z Orange ale nie wskakuje na 3G a zasięg poraża... słabością. Jak mam dwie kreski to jest góra, a gdy podniosę komę do ręki to urywa mi połączenie. Co do T-Mobile to jest nieco lepiej ale najwyżej mogę skorzystać z EDGE bo przy HSPA szaleje zasięg i nie docierają smsy oraz połączenia. Ogólnie w Żurawicy, gdzie mieszkam (5km od Przemyśla) jest taka d*pa zbita, że masakra. Podkreślam - od 10 lat, od kiedy mam telefon, na wyświetlaczu cały czas wyświetla mi się literka "E". Mało tego, gdy czasami pojadę do miasta to przez kilkanaście minut lub nawet kilka godzin świeci literka "G" !!! To jest skandal. A jak przestawię w telefonie z 2G do 3G to muszę zaczekać dobrą godzinę aż mi złapie szybszy zasięg.
    Za to jak byłem u siostry w Warszawie i korzystałem z roamingu Plusa na Pradze to fon bez przerwy przerzucał się między H+, H oraz 3G z taką prędkością, że zjadało mi całą baterię w niecałe 18 godzin i to tylko na suchej synchronizacji z kontem Microsoft oraz pogodynką.
    Podsumowując - przez 99.9% życia mojej Lumii 920, a mam ją od września, na wyświetlaczu widzę tylko "E".
    Siemens A50 -> Nokia 5510 -> Nokia 6610 -> Nokia 3100 -> Nokia 3110 classic -> Nokia 5800 -> Nokia Lumia 800 -> Nokia Lumia 920 -> Nokia Lumia 930

  9. #39

    Dołączył
    Oct 2013
    Posty
    295
    Telefon
    Lumia 920
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    20
    Te skoki są bardzo dziwne. Może być uszkodzona karta SIM. Idź do Playa i niech ci wymienią. Wymiana jest darmowa.
    Z ciekawości sprawdzałeś może rodzimą kartę SIM np. T-Mobile?

  10. #40
    Awatar Agntx

    Dołączył
    Aug 2012
    Skąd
    Przemyśl
    Wiek
    31
    Posty
    66
    Telefon
    Nokia Lumia 930
    ROM
    8.1 Cyan
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3
    Kartę miałem wymienianą jakieś dwa lata temu z SIM na microSIM więc posiadam w miarę nową. Ale owe skoki miałem też na poprzednim modelu czyli Lumii 800, która w trybie 3G, gdy 3G nie było w okolicy, traciła zasięg co chwilę. Ale na swoje usprawiedliwienie mam sytuację z telefonem siostry, gdzie zauważyłem identyczne zachowanie więc to może faktycznie wina zasięgu ukraińskiej sieci w pobliżu?
    Nie będę wkładał karty T-Mobile bo po pierwsze nie mam możliwości a po drugie nie mam nerwów na tyle, by się ciągle tymi cholernymi telefonami przejmować. Już wystarczy, że mam dyskwalifikujący telefon bug w postaci zrywania połączenia internetowego co dzień lub nawet dwa razy dziennie ale jakoś nie mam ochoty nieść go do serwisu bo nie wierzę, że się tym zajmą...
    Siemens A50 -> Nokia 5510 -> Nokia 6610 -> Nokia 3100 -> Nokia 3110 classic -> Nokia 5800 -> Nokia Lumia 800 -> Nokia Lumia 920 -> Nokia Lumia 930

  11. #41

    Dołączył
    Oct 2013
    Posty
    295
    Telefon
    Lumia 920
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    20
    Nie ma znaczenia ile ma karta, a dwa lata to jednak trochę jest. Szczególnie jeśli przekładałeś kartę między urządzeniami.
    Mimo wszystko proponuję przejść się do punktu Playa i zmienić kartę na nową. Najprostszy i darmowy zabieg, który może rozwiązać problem.

    Interferencja z Ukraińską siecią jest tylko z jedną i tylko w zakresie częstotliwości jakie Play miał pod E-GSM czyli Extended 900 MHz. W mieście masz 3G 2100 MHz, LTE na 1800, GSM na 900/1800 MHz (Plus, Orange, T-Mobile), ale poza zakresami, z którymi jest problem.

  12. #42

    Dołączył
    Apr 2013
    Posty
    436
    Telefon
    Lumia 1520
    Piwa (Postawione)
    60
    Piwa (Otrzymane)
    12
    Cytat Zamieszczone przez Agntx Zobacz posta
    Kartę miałem wymienianą jakieś dwa lata temu z SIM na microSIM więc posiadam w miarę nową. Ale owe skoki miałem też na poprzednim modelu czyli Lumii 800, która w trybie 3G, gdy 3G nie było w okolicy, traciła zasięg co chwilę. Ale na swoje usprawiedliwienie mam sytuację z telefonem siostry, gdzie zauważyłem identyczne zachowanie więc to może faktycznie wina zasięgu ukraińskiej sieci w pobliżu?
    Nie będę wkładał karty T-Mobile bo po pierwsze nie mam możliwości a po drugie nie mam nerwów na tyle, by się ciągle tymi cholernymi telefonami przejmować. Już wystarczy, że mam dyskwalifikujący telefon bug w postaci zrywania połączenia internetowego co dzień lub nawet dwa razy dziennie ale jakoś nie mam ochoty nieść go do serwisu bo nie wierzę, że się tym zajmą...
    To nie wina telefonu tylko roamingu krajowego Play i słabego zasięgu tej sieci.

    Zmiana karty sim i operatora na innego powinna pomóc.

  13. #43
    Awatar Agntx

    Dołączył
    Aug 2012
    Skąd
    Przemyśl
    Wiek
    31
    Posty
    66
    Telefon
    Nokia Lumia 930
    ROM
    8.1 Cyan
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3
    Słuchajcie, byłem w zeszłym tygodniu parę dni w stolicy i chciałem przetestować LTE w sieci Play. Ustawiłem więc w telefonie na sztywno tego operatora i po pewnym czasie pojawiła się opcja 4G którą wybrałem. Niestety ani na sekundę na wyświetlaczu nie pojawiło się magiczne "LTE" tylko cały czas zasięg skakał pomiędzy HSPA a HSPA+. Zadzwoniłem więc do biura obsługi (swoją drogą błyskawicznie udało mi się połączyć) i zapytałem o możliwość skorzystania z tego zasięgu - pan powiedział, że wszystkie wymagania spełniam i dziwił się, że nie mam LTE. Skoczyłem więc do lokalnego salonu Play na Grochowie i panowie potwierdzili, że z moimi ustawieniami jest wszystko ok i gdy tylko wyjdę z galerii powinno wskoczyć LTE, bo ustawili mi sieć na automatyczne wyszukiwanie. Nic takiego jednak się nie stało. Czy może ktoś mi napisać, co robię nie tak albo dlaczego telefon nie chce wskoczyć na "wyższe obroty" transferu? Oczywiście wiem, że Playowe LTE to takie HSPA ale chciałem tylko z ciekawości sprawdzić, jaki transfer osiągnę na LTE.

    Dodatkowo w pewnym momencie rozmowy z siostrą, gdy już byłem przejazdem w Rzeszowie i na sztywno ustawiłem zasięg Plusa, jej głos stał się tak wyraźny i klarowny jak jeszcze nigdy wcześniej - dosłownie jakby mówiła mi wprost do ucha: czy to jest to całe HD Voice? Dodam, że trwało to kilka minut i potem znów było po staremu. Jakie zasady trzeba spełnić by ów usługa zadziałała?
    Siemens A50 -> Nokia 5510 -> Nokia 6610 -> Nokia 3100 -> Nokia 3110 classic -> Nokia 5800 -> Nokia Lumia 800 -> Nokia Lumia 920 -> Nokia Lumia 930

  14. #44

    Dołączył
    Apr 2013
    Posty
    436
    Telefon
    Lumia 1520
    Piwa (Postawione)
    60
    Piwa (Otrzymane)
    12
    Trzeba mieć kartę USIM, aktywną usługę, być w zasięgu LTE, mieć telefon z obsługą LTE (nie wszystkie Lumie 920 mają, zależy od brandu)

  15. #45
    Awatar Agntx

    Dołączył
    Aug 2012
    Skąd
    Przemyśl
    Wiek
    31
    Posty
    66
    Telefon
    Nokia Lumia 930
    ROM
    8.1 Cyan
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3
    Mam niedawno wymienioną kartę, w moim planie taryfowym LTE jest aktywne, w stolicy rzecz jasna samo LTE jest wszędzie, moja Lumia jest bez brandu. Nadal nie mam pomysłu, co robić. Oczywiście nie jestem jakoś zrozpaczony, ale coś tu wyraźnie jest nie-halo.
    Siemens A50 -> Nokia 5510 -> Nokia 6610 -> Nokia 3100 -> Nokia 3110 classic -> Nokia 5800 -> Nokia Lumia 800 -> Nokia Lumia 920 -> Nokia Lumia 930

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •