Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: iPAT nie znam hasła, jak go usunąć lub wyłączyć.

  1. #1
    Awatar CODER_BEST

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Ciech
    Posty
    1,331
    Telefon
    610/710/800/920
    ROM
    WP7.8 / WP8 GDR3
    Piwa (Postawione)
    119
    Piwa (Otrzymane)
    67

    iPAT nie znam hasła, jak go usunąć lub wyłączyć.

    Cześć

    No więc jako, że jest to koniec roku szkolnego i niektóre przedmioty zawodowe się kończą i będą już z nich oceny na świadectwie to trzeba mieć z nich 6 jak co roku....

    W tym roku mam najtrudniejsze zadanie jakie kiedykolwiek miałem z przedmiotów informatycznych.

    Jest sala a w niej 15 komputerów. Są podłączone do domeny i serwera SBS2003... Na początku były one z Vistą i fabrycznie miały zainstalowany (Intel Platform Administration Technology) Jest to takie coś, co nie pozwala na zabootowanie innego systemu, wgrywania programów, modyfikacji w systemie a nawet jeśli ci się to uda to po zresetowaniu komputera nie ma śladu po twoich wybrykach... (nie dotyczy plików)

    No i tak żeby zainstalować inny system wystarczy wpisać hasło do ipata, który jest na płycie głównej nie na dysku :/ i go wyłączyć, wtedy można robić co się chce czyli wgrać system i tak też zrobiłem....

    Lecz na jednym z komputerów ktoś instalując ipata założył inne hasło niż na pozostałych 14 nikt w szkole nie wie jakie to hasło... Oczywiście strzelałem jakieś tam ale się nie udało.

    I teraz moje zadanie to zrobić tak aby zainstalować tam Windows 7 = wywaleniu lub jakoś wyłącznie tego ipata cokolwiek aby tylko tego ipata wywalić złamać hasło lub coś podobnego.

    Wszelka pomoc mile widziana

  2. #2
    Awatar kamiton

    Dołączył
    Mar 2013
    Skąd
    Warka
    Posty
    876
    Telefon
    930/820/520
    ROM
    10
    Piwa (Postawione)
    50
    Piwa (Otrzymane)
    113

    RE: iPAT nie znam hasła, jak go usunąć lub wyłączyć.

    wypal sobie na penie hirensboota,powinno tym ruszyc,wieczorem moge podac ci link do torka.
    Sent from my lumia 820 using Board Express

  3. Piwa CODER_BEST postawil(li) piwo za ten post
  4. #3
    Awatar CODER_BEST

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Ciech
    Posty
    1,331
    Telefon
    610/710/800/920
    ROM
    WP7.8 / WP8 GDR3
    Piwa (Postawione)
    119
    Piwa (Otrzymane)
    67
    Dzięki za propozycję.... tak czytam i jest to płyta ratunkowa tak?? A żeby ją ruszyć to trzeba ją zabootować tak bo z pod systemu tego zrobić się nie da....

    A żeby cokolwiek zabootować no to trzeba znać hasło do ipata.... No chyba że to ma jakieś magiczne sztuczki przy bootowaniu.

  5. #4
    Awatar kamiton

    Dołączył
    Mar 2013
    Skąd
    Warka
    Posty
    876
    Telefon
    930/820/520
    ROM
    10
    Piwa (Postawione)
    50
    Piwa (Otrzymane)
    113
    tak jest to bootujący sie system ratunkowy, hmm jak nie masz mozliwosci bootowania przepnij dysk pod inny komputer i go formatuj narzedziami zawartymi w hirensie.

  6. Piwa CODER_BEST postawil(li) piwo za ten post
  7. #5
    Awatar CODER_BEST

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Ciech
    Posty
    1,331
    Telefon
    610/710/800/920
    ROM
    WP7.8 / WP8 GDR3
    Piwa (Postawione)
    119
    Piwa (Otrzymane)
    67
    Żeby to było takie proste hhehehe ten ipat siedzi na płycie głównej zmiana dysku nic ci nie da

    Chociaż hhhm w sumie co miał by przywrócić jak by dysk był pusty hhhmmm

  8. #6
    Awatar kamiton

    Dołączył
    Mar 2013
    Skąd
    Warka
    Posty
    876
    Telefon
    930/820/520
    ROM
    10
    Piwa (Postawione)
    50
    Piwa (Otrzymane)
    113

    RE: iPAT nie znam hasła, jak go usunąć lub wyłączyć.

    na płycie głownej? ja myslałem ze jest to klient serverowy ,pierwsze słysze by sie dało na płycie głownej,flashuj bios w takim razie. Jednak na 100% jak sformatujesz dysk,odłaczysz komputer od sieci to swobodnie postawisz siódemke,ja czysciłem 20 kompów z danona po takich udziałach.
    Sent from my lumia 820 using Board Express

  9. Piwa CODER_BEST postawil(li) piwo za ten post
  10. #7
    Awatar CODER_BEST

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Ciech
    Posty
    1,331
    Telefon
    610/710/800/920
    ROM
    WP7.8 / WP8 GDR3
    Piwa (Postawione)
    119
    Piwa (Otrzymane)
    67
    To siedzi na płycie głównej właśnie.... I dobrze myślisz jest też klient instalowany w systemie i klient na serwerze u mnie jest to SBS2003 i dzięki temu że jest klient na płycie głównej i w systemie możesz sterować komputerem... Włączyć, wyłączyć i takie tam pierdoły.....

  11. #8
    Awatar kamiton

    Dołączył
    Mar 2013
    Skąd
    Warka
    Posty
    876
    Telefon
    930/820/520
    ROM
    10
    Piwa (Postawione)
    50
    Piwa (Otrzymane)
    113

    RE: iPAT nie znam hasła, jak go usunąć lub wyłączyć.

    ok,a podaj mi dokładną nazwe płyty głownej.
    Sent from my lumia 820 using Board Express

  12. Piwa CODER_BEST postawil(li) piwo za ten post
  13. #9
    Awatar rb_zg

    Dołączył
    May 2013
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    27
    Telefon
    Nokia Lumia 920
    ROM
    Zawsze aktualne
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    13
    Spróbuj wyciągnąć na kilka minut baterię na płycie głównej lub poszukaj zworki resetu bios'u. Może być też na płycie głównej jumper do resetu iPAT'a.

    Nie znam dokładnie specyfikacji tego ustrojstwa, ale może być też tak, że jest to zaszyte sprzętowo podobnie do TPM (szyfrowania dysków) i wtedy może być problem.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

  14. Piwa CODER_BEST postawil(li) piwo za ten post
  15. #10
    Awatar CODER_BEST

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Ciech
    Posty
    1,331
    Telefon
    610/710/800/920
    ROM
    WP7.8 / WP8 GDR3
    Piwa (Postawione)
    119
    Piwa (Otrzymane)
    67
    Nie wiem czy podanie modelu płyty głównej coś da. Ale podam go jutro bo teraz nie mam dostępu do tych komputerów więc nie mam pojęcia co to za płyta główna.

    Co do zworek albo baterii, też nad tym myślałem dzisiaj nie miałem czasu się tym zająć ale może jutro coś spróbuję zrobić, może będzie się dało jakoś go zresetować..

    Ale miałem też pomysł aby wyjąć dysk z innego komputera z innym systemem i podłączyć go do tej płyty głównej z ipatem jeśli by normalnie ruszył system no to ok po prostu wyjął bym dysk i wgrał system pod innym komputerem.

    Nie wiem czy jutro na pewno będę miał czas bo ja w szkole latam po wszystkich salach informatycznych... jutro przygotowuję komputery do egzaminu zawodowego więc jak będę miał czas to coś spróbuję zrobić... a Jak nie to na 100% w piątek.

  16. #11
    Awatar CODER_BEST

    Dołączył
    May 2012
    Skąd
    Ciech
    Posty
    1,331
    Telefon
    610/710/800/920
    ROM
    WP7.8 / WP8 GDR3
    Piwa (Postawione)
    119
    Piwa (Otrzymane)
    67
    No więc najpierw wyjąłem baterię... nie pomogło. Więc wyjąłem dysk i podłączyłem inny od innego komputera z systemem Windows 7, komputer się włącza dochodzi do ekranu ładowania ipata i nagle komputer zaczyna piszczeć i nie idzie dalej skubany sprawdza jakieś sumy kontrolne chyba.... W pon spróbuję jumperem... Ale zauważyłem na płycie głównej wyraźnie doklejony jakiś chip... widać że nie był on fabrycznie instalowany.... No ale jest wlutowany w płytę :/

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. [WP7] Utracone hasło do Windows Live
    Przez KrzysiekOL w dziale Problemy z Windows Phone
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 19-04-2013, 17:30
  2. Problem z hasłem do wifi
    Przez Ricki w dziale Pomoc techniczna
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 14-04-2013, 15:37
  3. Usunięcie hasła zabezpieczającego
    Przez Kuchar1234 w dziale Pomoc techniczna
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24-03-2013, 13:52
  4. Zapomniane hasło blokady
    Przez emma1249 w dziale Pomoc techniczna
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 09-07-2012, 17:55
  5. Zapomniane hasło
    Przez to_ja w dziale Problemy z Windows Phone
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09-03-2012, 13:24

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •