Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 25

Wątek: Jaki komp stacjonarny do 1000zł?

  1. #1
    Awatar Obeebok

    Dołączył
    Apr 2012
    Posty
    336
    Telefon
    HTC Mozart
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    17

    Jaki komp stacjonarny do 1000zł?

    Komp ma być dla siostry, która ogląda filmy, sieci na fb i gra tam we flashowe giery. 1000zł to maks, najlepiej, jak będzie taniej. Ma to być zestaw bez monitora, ale skompletowany. Co wybrać, żeby się nie naciąć na jakiś syf? Wiem, że do jej wymagań w zasadzie każdy komp się nada, ale chodzi o to, żeby wybrać najlepszy pod względem wydajność/cena. I ma być od przedsiębiorcy, żeby ustawa konsumencka wchodziła w grę Dawno już wypadłem z obiegu, więc nie mam pojęcia, na co zwracać uwagę... Który wybrać spośród tych:
    http://allegro.pl/komputery-stacjona...erTypeBuyNow=1

  2. #2
    Awatar Arkhan

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Nienack
    Wiek
    26
    Posty
    2,185
    Telefon
    Brak.
    Piwa (Postawione)
    96
    Piwa (Otrzymane)
    176
    http://allegro.pl/komputer-hp-dc7900...314615402.html << ten się nada, ale tylko do tego co podałeś, gier na tym nie odpali ze względu na brak karty graficznej. Ale do internetu i temu podobnych rzeczy będzie w sam raz, ze względu naszybki dwurdzeniowy procesor i dość dużo pamięci RAM.

    http://allegro.pl/hp-xw4600-e8400-2x...315803036.html << Ten minimalnie gorszy procesor, ale za to karta graficzna ( którą warto mieć, nawet do odtwarzania filmów w HD itp)

    Nie mam zbytnio czasu dalej grzebać :p

    Jak byś sam chciał szukać to patrz na Intel Core 2 duo albo i3. Najlepsze procesory w tej cenie. Do tego RAM najlepiej 4 GB DDR3 dysk to minimum 250 GB bo to nie jest wcale dużo i karta graficzna jak się trafi to też dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Arkhan ; 24-06-2013 o 10:51
    Ukradnijcie ten zestaw, jeśli musicie, ale jeśli możecie, kupcie go - dodał lider Lemmy Kilmister.

  3. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  4. #3

    Dołączył
    Aug 2012
    Posty
    511
    Telefon
    Lumia 520
    Piwa (Postawione)
    10
    Piwa (Otrzymane)
    25
    No i żeby nie był z jakimś chińskim zasilaczem bo się zjara i szlag może trafić komputer.

  5. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  6. #4
    Awatar Arkhan

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Nienack
    Wiek
    26
    Posty
    2,185
    Telefon
    Brak.
    Piwa (Postawione)
    96
    Piwa (Otrzymane)
    176
    O właśnie, zasilacz podstawowa rzecz. Minimum 350W do tych bez karty graficznej.

    Czarna lista zasilaczy (te których pod żadnym pozorem nie kupować, 500W a może nie udźwignąć tego co firmowy 300W) - http://www.forumpc.pl/topic/156520-c...sta-zasilaczy/

    I polecane zasilacze, spis z 2011 ale to sprzęt nadal aktualny - http://infobit.pl/kategoria/polecane/zasilacze
    Ukradnijcie ten zestaw, jeśli musicie, ale jeśli możecie, kupcie go - dodał lider Lemmy Kilmister.

  7. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  8. #5
    Awatar Obeebok

    Dołączył
    Apr 2012
    Posty
    336
    Telefon
    HTC Mozart
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    17
    A co myślicie o Core 2 Quad? i3 w tej cenie ciężko znaleźć, a Quad chyba lepszy od Duo?

  9. #6
    Awatar as007

    Dołączył
    May 2013
    Posty
    114
    Telefon
    LG Nexus 4
    ROM
    Android 4.3
    Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    6
    A może coś na APU od AMD. Dosyć wydajne procki z wbudowanym całkiem niezłym układem graficznym. Jeżeli nie kupisz jakieś zaawansowanej płyty głównej, to powinieneś do 100 zł coś takiego złożyć.

  10. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  11. #7
    Awatar Arkhan

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Nienack
    Wiek
    26
    Posty
    2,185
    Telefon
    Brak.
    Piwa (Postawione)
    96
    Piwa (Otrzymane)
    176
    Intele są wydajniejsze od AMD, potwierdzają to testy i potwierdzam to ja bo miałem i te i te. Do tego Intel i3 ma 2 rdzenie z czego każdy robi dwa procesy, czyli są 2 fizyczne i 2 wirtualne rdzenie.
    Core 2 Quad to droższe jest i czterordzeniowe, może być droższe od i3.. a nie wiem jak z wydajnością bo tego nie posiadałem.
    Ukradnijcie ten zestaw, jeśli musicie, ale jeśli możecie, kupcie go - dodał lider Lemmy Kilmister.

  12. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  13. #8
    Awatar as007

    Dołączył
    May 2013
    Posty
    114
    Telefon
    LG Nexus 4
    ROM
    Android 4.3
    Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    6
    @Arkhan
    OK, porównując Core i3 z APU to faktycznie są wydajniejsze, natomiast porównywanie APU do Core2Duo, czy Core2Quad jest bezsensu. APU są robione w mniejszym procesie produkcyjnym, przez co są o wiele bardziej energooszczędne niż C2D czy C2Q. Autor zresztą nie pisał, że komputer będzie wykorzystywany do nie wiadomo jakich gier, tylko do prostych zadań, typu internet, flash, filmy itd. Oprócz tego taki Socket 775 jest przestarzały, co na starcie powoduje, że jest mało atrakcyjny, natomiast FM2 jest podstawka nową, dzięki czemu będzie można w przyszłości rozbudować taki komputer.

    A a propos wydajności C2D, to mam porównanie C2D E8400 z AMD Phenom II X3 710 i wygrywa AMD w ogólnej wydajności systemu i komfortu pracy.

  14. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  15. #9
    Awatar Obeebok

    Dołączył
    Apr 2012
    Posty
    336
    Telefon
    HTC Mozart
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    17
    AMD są sporo tańsze, a to jest jedno z najważniejszych kryteriów, więc muszę się zainteresować tymi układami.

    ---------- Post dodano 26-06-2013 o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano 25-06-2013 o 21:24 ----------

    Jednak padło na Intela i LGA1155 - układ bardziej perspektywiczny od FM2 AMD. Wstępnie złożyłem coś takiego:


    Co o tym myślicie? Dałoby się na czymś przyoszczędzić, żeby zeszło do 1000zł?

  16. #10
    Awatar Dafit

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Zamość
    Posty
    900
    Telefon
    Nokia Lumia 920
    ROM
    WindowsPhone 8.1
    Piwa (Postawione)
    41
    Piwa (Otrzymane)
    39

    RE: Jaki komp stacjonarny do 1000zł?

    Jest dobrze , tylko ta plyta główna posiada zintegrowaną grafikę?
    Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express

  17. #11
    Awatar as007

    Dołączył
    May 2013
    Posty
    114
    Telefon
    LG Nexus 4
    ROM
    Android 4.3
    Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    6
    Cytat Zamieszczone przez Obeebok Zobacz posta
    AMD są sporo tańsze, a to jest jedno z najważniejszych kryteriów, więc muszę się zainteresować tymi układami.

    ---------- Post dodano 26-06-2013 o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano 25-06-2013 o 21:24 ----------

    Jednak padło na Intela i LGA1155 - układ bardziej perspektywiczny od FM2 AMD. Wstępnie złożyłem coś takiego:


    Co o tym myślicie? Dałoby się na czymś przyoszczędzić, żeby zeszło do 1000zł?
    W tej chwili bardziej perspektywiczny jest jednak AMD, ponieważ FM2 to nowa podstawka, natomiast LGA1155 została zastąpiona przez LGA1150.

  18. #12
    Awatar Obeebok

    Dołączył
    Apr 2012
    Posty
    336
    Telefon
    HTC Mozart
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    17
    nowa, czyli mało procesorów, nie wiadomo, ile ich będzie i jak długo będzie wspierana (może skończy jak FM1)
    lga1155 - masa procesorów, które będzie można w razie czego kupić przez kilka(naście) najbliższych lat

    kilka poprawek do zestawu


  19. #13
    Awatar as007

    Dołączył
    May 2013
    Posty
    114
    Telefon
    LG Nexus 4
    ROM
    Android 4.3
    Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    6
    Zobacz jeszcze na stronie arest.pl. Jak zawsze kupowałem, to tam były tańsze części do PC.

  20. Piwa Obeebok postawil(li) piwo za ten post
  21. #14
    Awatar Arkhan

    Dołączył
    Oct 2012
    Skąd
    Nienack
    Wiek
    26
    Posty
    2,185
    Telefon
    Brak.
    Piwa (Postawione)
    96
    Piwa (Otrzymane)
    176
    A nie lepiej kupić kompa na części i złożyć w domu? Złożenie trwa maks 15 minut, a koszta z 1100 zł zejdą do około 800 zł.
    Ukradnijcie ten zestaw, jeśli musicie, ale jeśli możecie, kupcie go - dodał lider Lemmy Kilmister.

  22. #15
    Awatar Obeebok

    Dołączył
    Apr 2012
    Posty
    336
    Telefon
    HTC Mozart
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    17
    Yyy, a jakim to sposobem? Żaden sklep sobie nie liczy 300 zł za złożenie. Na arest.pl już byłem i faktycznie ceny mają atrakcyjne z montażem gratis, więc chyba tam zrobię zakupy. Zrobiłbym to bardzo chętnie własnoręcznie, ale nie mam na to czasu. Poza tym, jak zmontują w sklepie, to od razu sprawdzą, czy wszystko działa, a ja bym potem musiał kombinować, co jest nie tak.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 23-06-2013, 22:32
  2. chętnie kupię LUMIA 920 ZA 1000ZŁ;)
    Przez niwre w dziale Kosz
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15-03-2013, 00:15
  3. Telefon 1000zł - inwestowac w WP?
    Przez Materid w dziale Co kupić?
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 01-09-2012, 12:58
  4. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 19-07-2012, 10:54
  5. Smartphone z WP7 do 1000zł
    Przez sequantz w dziale Co kupić?
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 19-04-2012, 20:35

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •