PDA

Zobacz pełną wersję : [Custom ROM] RainbowMod



djtonka
15-05-2012, 09:35
Kolejny mod dla Lumii 710 z kilkoma zmianami w stosunku do poprzedniego ROM'u. Autorem modyfikacji jest lucifer3006 z forum XDA.


http://img217.imageshack.us/img217/3732/rainbowjl.png

Based on Tango ROM
Wersja 1.2.1 i drobnez miany:

Added Portuguese - Brazil locale
Changed Live ID Key (zapewne już zablokowany przez MS)
Number of simultaneous connections in Internet Explorer optimized for slow Internet
Edited greeting SMS

Wersja v1.2


Full Unlock от UltraShot
Removed OEM applications (Nokia Drive, Maps, etc.)
Search key remapping
QuickLaunch menu for quick switching the state of WiFi, 3G, Flight mode, Power save, etc.
Ability to access file system via WiFi/USB
Orientation locker
Added many color themes (screenshots)
Easy installation xap from a browser or file manager
Added Google and Yandex search engines
xb0xmod cert for cab-updates
Cab-updatable
Lots of minor changes
Updatability via Zune ISN'T GUARANTEED!
Languages: Spanish, French, Hungarian, Swedish, Czech, German, English US, Italian, Polish, Russian, Dutch, Finnish, Greek, Portuguese, Danish


Zmiany w stosunku do wersji v1.0 lucifer3006 :

Cured a bug with the reinstalling OEM applications after reboot
Integrated Live ID, DppImplant no longer needed
ODDT returned to work (# # 634 # works, the application itself has moved to preferences)
deployer replaced with a more informative and user-friendly version
Added many color themes
Deleted WP Root Tools (replaced it with separate and more functional applications for editing the registry and file operations)
Added OrientationLock, WMDC, WebServer and QuickMenu
Removed the tweak associated with the work at a call vibration, due to user complaints



Twoja Lumia 710 musi posiadać odblokowany bootloader (http://forum.windows-phone.pl/threads/3277-Nokia-Blokowanie-odblokowanie-bootloader-a-%28obecnie-tylko-Lumia-710%29) aby wgrać tą metodą na systemie Windows (http://forum.windows-phone.pl/threads/3274-Nokia-Metoda-NAND-dla-Lumii-710-wykonana-na-systemie-Windows) lub Linux (http://forum.windows-phone.pl/threads/3047-Nokia-Pe%C5%82ne-[CENTER]odblokowanie-metod%C4%85-NAND)

Pobierz od autora: [Custom ROM] RainbowMod for Lumia 710 by lucifer3006 (http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=26105378&postcount=1)

lub


część1
http://www.mediafire.com/download.php?m745kjwd79x3647
część2
http://www.mediafire.com/download.php?u6rh8p9742kymp4

rasta312
15-05-2012, 10:01
Zaczyna się coś dziać w końcu , daj znać jak jest z tym ID czy nadpisze czy trzeba dzwonić do MS o numer

djtonka
15-05-2012, 10:49
Z racji, że miałem wcześniej odblokowaną i z chwilą wgrania pierwszego ROM'u mój klucz zostaw wykasowany to żadne inne mody nie naprawią tego nawet ten. Ponieważ adres nadpisywania pomija KLUCZ to i tak nie mogę zachować własnego ponieważ już nie istnieje. Spróbuje zdobyć drugą sztukę nówkę i sprawdzić albo jakiś użytkownik mógłby mnie ubiec w tym.
Co do ROM'u to minusy na korzyść Metro^7:
- krótka instalacja aplikacji po HR mimo Removed OEM applications (Nokia Drive, Maps, etc.)
- za dużo aplikacji dodatkowych zawartych w modzie.W dodatku wszystkie mają podpisy pod nazwą po rosyjsku
- dodatkowe ustawienia/aplikacje w menu Ustawienia także po rosyjsku

Plusy: (nawet stosując te rosyjskie menu)
+ w ustawieniach znajdziemy: blokadę położenia, web server, mapowanie lupy na dowolny skrót, xap deployer i inne
+ zainstalowany diagnostic
+ długa lista nowych kolorów motywów w oryginalnym menu

zuzek8
15-05-2012, 20:00
Możesz powiedzieć jakie to apki po rusku? Spolszczę nazwy:D

I czy jak po każdym fleszu wpisuje ten sam kod który dostałem od M$ coś sie stanie? Czy moge go mieć bez ograniczeń. Jak teraz go wgram to bedzie 3 raz

---------- Post dodano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

P.S co to jest blokada położenia?

djtonka
15-05-2012, 20:46
Tylko jedna jest całkowicie w języku rosyjskim, reszta ma w stopce słowa po rosyjsku.
Kod masz na zawsze, więc możesz go używać zawsze. Autor tego moda wstawił swój ale został on już zablokowany i wydał uaktualnienie ale nie ma sensu wrzucać bo pewnie już kilkadziesiąt osób zarejestrowało się na tym samym kluczu. Najlepiej zdobyć swój własny. Może jutro wstawię opis jak go wydobyć z partycji sdx9.

---------- Post dodano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

to blokada akcelerometru. ekran pozostanie w pionie lub poziomie na stałe.

---------- Post dodano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Telefon mi się resetuje co jakąś godzinę...ktoś też tak ma?

zuzek8
15-05-2012, 22:18
Zrobiłeś HR? Nie wiem czy jest sens wgrywać. Spróbuj wgrać jeszcze raz bo nie wiem czy to jakiś bug czy źle sie wgrało.

---------- Post dodano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Czy da sie w jakiś sposób spolszczyć napisy w menu?

djtonka
15-05-2012, 23:12
zuzek8 nie ucz ojca dzieci robić :) Oczywiście HR przed każdą zmianą i zrobiłem 3 razy. Czekam na odpowiedź autora bo on nie za bardzo jest poinformowany w swoim modzie. lucifer3006 zarzuca autorowi Metro^3 że skopiował jego i dodał tylko tapety ale osobiście tamten lepiej przypadł mi do gustu.

zuzek8
15-05-2012, 23:28
Ja juz trzecią godzinę jadę na rainbrowie i nie zresetowal ani raz. Zobaczę jutro. Reset wygląda tak jakbys wyłączył i włączył fona?

---------- Post dodano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

A nie wiesz co z napisami?

djtonka
15-05-2012, 23:38
Dobra chyba wiem co było grane bo wyłączał się normalnie z tekstem Do widzenia. Usunąłem aplikację shutdown on time :)
Jakie napisy?

zuzek8
15-05-2012, 23:47
Aplikacji w ustawieniach...

djtonka
15-05-2012, 23:55
Poczekaj zrobię screeny..

---------- Post dodano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Druga sprawa to jak wywalę tą aplikację z końca listy to ona wraca po resecie.
http://img84.imageshack.us/img84/6072/screencapture12b.jpghttp://img543.imageshack.us/img543/6083/screencapture11.jpg

zuzek8
16-05-2012, 00:01
Po co dałeś mi te screeny? Przecież mam ten rom. Tak myślałem. Nie działa registry editor ten co jest w menu. Tzn nie daje rady zmienić żadnej wartości...

:D chyba tylko ja testuje ten rom...:D

---------- Post dodano 16-05-2012 o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano 15-05-2012 o 23:58 ----------

P.s pytałem czy da się zmienić nazwy... W ustawieniach żeby były PL a nie ruskie.

djtonka
16-05-2012, 09:30
To pisz całymi zdaniami na drugi raz. Wystarczyło by po angielsku a nie cyrylicą.

djtonka
16-05-2012, 09:39
Szczerze to wróciłem do Metro bo nie lubię jak soft zawiera aplikację których nie da się usunąć.

zuzek8
16-05-2012, 17:06
Dało rade. Ale...
http://screenshooter.net/5925262/wrdsirp
Napisy pod Główną nazwą są cyrilcą. Da rade to zmienić?
http://screenshooter.net/5925262/goudmlf

djtonka
16-05-2012, 17:16
Szczerze to nie bawię się w to. Napisałem autorowi aby robił wszystko po angielsku bo to głupie zostawiać cyrylicę.

zuzek8
16-05-2012, 17:19
Taak to idiotyzm. Czekam, może Bones coś poradzi.

djtonka
16-05-2012, 17:46
Jak chcesz to zainstaluj je wszystkie i będą po angielsku

https://disk.yandex.net/disk/public/?hash=C2DlXGWw4AZQSnNEOKHjjJr0412V%2BkK/rdNc56Fi1iM%3D

zuzek8
16-05-2012, 18:43
Ok, dzięki:D

trebol1991
17-05-2012, 20:55
A jak chce wgrać ten rom to noramlnie przez Nss wgrać podmieniając ten plik jak to jest w tutorialu?

djtonka
17-05-2012, 22:12
Tam się nic nie podmienia. Jest opis to postępuj według schematu.

trebol1991
17-05-2012, 22:24
Rozumiem to czyli robic wszystko tak jak na zalaczonym filmie? A i jeszcze bo jeszcze ani razu nie fashowalem swojego tel i wgl i jak czytam tutaj posty to jak wgram te rom to pozostanie mi klucz aktywacyjny czy jednak i tak bede z mictosoftem Musiał załatwiać?

djtonka
17-05-2012, 22:29
Plik zawiera klucz autora ale juz nie działa co mnie nie dziwi wiec albo zrobisz jak napisane i wyślesz maila albo poczekasz do jutra i podmienisz na swój według nowego opisu. Warunek, jednak Linux do odczytu. Przeczytaj kilka razy i i obejrzyj film. Jeśli masz system x64 to narazie nie ma sterowników.

trebol1991
17-05-2012, 23:15
Właśnie ma linuxie to raczej nie bardzo mi to odpowiada. Będę czekal na te sterowniki do x64 bo wlasnie takiego windowsa mam tylko ciekawe czy kiedy one beda. I z tym kluczem to i tak obojętne czy po wgraniu Roma bedzie czy nie bo chyba Microsoft bez problemu poda ten klucz

djtonka
18-05-2012, 00:29
Klucz dostaniesz jak przedstawisz dowód zakupu jak napisane. Autor usilnie stara się zrobić to.

trebol1991
18-05-2012, 10:02
Wiem wiem ze musze przedstawić dowód zakupu i cale szczescie ze mam taki dowód. I mam nadzieje ze jesli autor coś usiłuje zrobić to coś w końcu z tego bedzie

Abagnale
18-05-2012, 18:08
A czy ktoś w ogóle próbował użyć DppImplant do skopiowania klucza do nowego romu?

djtonka
18-05-2012, 18:50
Ja używałem z powodzeniem i taką operację można z powodzeniem wykonać na virtual'u (odczyt). zaraz wrzucę opis

djtonka
20-05-2012, 22:20
Dodałem wersję 1.2.1 z kilkoma zmianami.

---------- Post dodano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Ukazała się nowsza wersja 1.3 autor chyba rozpoczął produkcję seryjną. Na razie nie wrzucam, będę sprawdzał na bieżąco a jutro wstawie nowa wersje jako nowy temat.

twist
20-05-2012, 23:43
Zmiany w 1.3:
Usunięto wersję lite
Domyślnie tylko Rosyjski i angielski język, inne trzeba doinstalować.
Podmieniono certyfikaty do aktualizacji (autor stracik klucz)
Naprawiono błąd z reinstalacją OEM-owskich aplikacji
Dodano tłumaczenia aplikacji zainstalowanych w menu "Ustawienia"
Podmieniono "Registry Editor" na "Root Tools" - nie ma innych działających edytorów rejestru na Nokię
Zamieniono ikonki niektórych aplikacji
Dodano opcję automatycznego ładowania MMS
Gdy używany GPS, na pasku statusu pojawi się odpowiednia ikona
Inne drobne poprawki

gniochu
28-06-2012, 11:05
Witam. Czy jest możliwość dogrania do tego Mod'a języka polskiego? Bo z opisu widzę, że takowego nie ma...

---------- Post dodano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Jeśli tak to w jaki sposób, pytam ponieważ nie mogę nic znaleźć na ten temat

djtonka
28-06-2012, 11:21
Ja właśnie wgrałem Rainbow na soft 8779 ten z Indii i oczywiście jest PL

gniochu
28-06-2012, 11:38
Czyli u mnie tez powinien być jezyk polski?


Co mam spowrotem wrzucić na telefon? Ten plik stock.nb, który zajmuje ponad 7gb?

djtonka
28-06-2012, 11:54
Poczekaj sprawdzę.

gniochu
28-06-2012, 11:56
A i jeszcze jedno plik z modem również wrzucić do "Katalog domowy" aby skopiowało na telefon tak?

djtonka
28-06-2012, 11:58
jak robisz linuxem to tak

zuzek8
13-07-2012, 00:24
Jak chcesz to zainstaluj je wszystkie i będą po angielsku

https://disk.yandex.net/disk/public/?hash=C2DlXGWw4AZQSnNEOKHjjJr0412V%2BkK/rdNc56Fi1iM%3D
Możesz odnowić link?

djtonka
13-07-2012, 09:48
Chodzi Ci o te aplikacje co są po rosyjsku?

zuzek8
14-07-2012, 00:45
Dokładnie o te.

---------- Post dodano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ----------

Miałem je gdzieś ale przekopałem cały komputer i ani śladu po nich. A wczoraj zainstalowałem koledze ten rom i prosił żebym coś z tym zrobić.

djtonka
14-07-2012, 07:31
To wrzuć 1.3, tam nie ma nic w cyrylicy.