PDA

Zobacz pełną wersję : [Custom ROM] RainbowMod v1.4



djtonka
28-07-2012, 10:40
Po długim czasie pojawia się odświeżona nowa wersja tęczy z kilkoma nowościami.


http://img217.imageshack.us/img217/3732/rainbowjl.png

http://img193.imageshack.us/img193/9382/77611098.png

Oparty on 12180 firmware, OS version 7.10.8779.8

Updated applications:
-Bazaar to version 1.7
-WPH Tweaks to version 0.6
Fixed icons of files and folders in the filemanager for the white background, see screenshots (thanks to my buddy @cvr_z)
Fixed Nokia Transfer
Downgrade ODDT to version 1.9.4, now it is possible to configure MMS APN
Returned SimToolkit application
Added camera extras
Added DigitalPower (possible to change battery icon in the status bar, with percents)
Added TouchWake (wake up phone from sleep mode using any hardware button, not just the off button)
Removed my Live key (use lumia downloader to keep your key from the stock firmware, if you're already use custom ROMs, get new personal key from MS Techsupport and enter it manually)
Added the ability to use a static IP to connect to a WLAN
Reduced levels of backlight values while light sensor is off (10/25/50)
Optimize rendering speed interface
Color accents from WP8
Added some wallpapers (thanks again @cvr_z)

Inne:
Oryginalnie brak jest języka PL, aby go wgrać robisz to przez CAB Sender i pobierasz dodatkowe języki



CAB Sender
http://www.mediafire.com/?a11avn6upb9jwwd

Języki:
http://www.mediafire.com/?d3xda84mub33e

Pobierz:


http://www.mediafire.com/?jonxx1jtnjhh3

Oczywiście wiecie jak wgrywać. Robicie Reset przed zmiana ROM'u i po. Zalecam Downloader z pominięciem nadpisania klucza. Wszystko w dziale tutoriale Nokia (http://forum.windows-phone.pl/forums/198-Nokia-%2834-1368%29VSa).

zuzek8
28-07-2012, 10:54
Wgrywam....

djtonka
28-07-2012, 11:00
Ja już po, teraz PL

---------- Post dodano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Czekam na informacje czy wymagany jest plik do podmiany sdx3. Zdaje mi się że się pomylił bo to było potrzebne przy L800. Ja wgrałem, dograłem PL i testuje

kowal162
28-07-2012, 11:00
Pobieram i wgrywam zaraz bo lumatrix jest cienki strasznie.

zuzek8
28-07-2012, 11:39
Wgrane. Jest język ojczysty. Zabieram sie za testy.
P.S
Po cholere jest w menu Root manager skoro nie działa?

djtonka
28-07-2012, 11:43
Jak nie działa? Zaznaczasz pierwszą opcję i ona aktywuje każdą pozycję z listy mimo iż suwak ich jest wyłączony.

zuzek8
28-07-2012, 11:49
oo. Przepraszam. Zwracam honor. Po pierwszym uruchomieniu wywaliło że nie mam pełnego unlocku.

djtonka
28-07-2012, 11:49
Trzeba było tak od razu. Ja to miałem na Lumiatrix a tu już nie.

zuzek8
28-07-2012, 12:12
Jestem mile zaskoczony tym oprogramowaniem. Nie podoba mi sie dosyć długi czas oczekiwania na ekran blokady.

---------- Post dodano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

i zastanawiam sie po co ten windows mobile center. Używa ktoś tego?

djtonka
28-07-2012, 12:19
Ja używam ale tylko do grzebani w rejestrze przez komputer.

Wodnik Szuwarek
28-07-2012, 18:07
Jednak tęcza jest bezkonkurencyjna. Wszystko działa :crazy-lol:

djtonka
28-07-2012, 18:19
Ja zaraz dogrywam linuxem sdx3, bo autor twierdzi że telefon przyspieszy i zmniejszy zapotrzebowanie na prąd.

zuzek8
28-07-2012, 19:03
możesz jaśniej?

djtonka
28-07-2012, 19:05
No że trzeba wskrzesić Linuxa bo tylko on potrafi dograć na konkretną partycję a co do właściwości tej modyfikacji:

...this update will improve the speed of the phone, and will bring a slight decrease in energy use phone

zuzek8
28-07-2012, 19:46
Chodzi o to żeby ten rom wgrać na partycje sdx3?

djtonka
28-07-2012, 19:47
Nie! tylko ten plik którego jeszcze nie zamieściłem i nie wiem czy jest sens :)

zuzek8
28-07-2012, 20:24
Wrzuć go a zapewniam cie że go wgram. Zależy mi na baterii.

djtonka
28-07-2012, 20:51
Spokojnie zuzek8 jeszcze wrzucisz na złą partycję :) Jutro rano wstawię z instrukcją.

zuzek8
28-07-2012, 20:51
Znalazłem. Tylko jaka tu komenda bedzie do kopiowania?

djtonka
28-07-2012, 20:54
Cierpliwości, jestem mobilny teraz.

ciastekpl
29-07-2012, 02:02
Tutaj od razu zaznaczę że nie podobał mi się kolorek nokia blue w tym sofcie. Jest zupełnie inny od tego stockowego.
Macie tutaj instrukcję jak podmienić:


WP7 Root Tools -> Registry ->Local Machine\Control panel\Themes
sprawdzacie w AccentsDisplayName pod którym numerkiem kryje się Nokia Blue (u mnie 11)
Cofacie do Local Machine\Control panel\Themes i wchodzicie w 0\Accents - edytujecie numerek który sprawdziliście wcześniej (u mnie 11). W polu Value data: wpisujecie 4279271645
Cofacie do Local Machine\Control panel\Themes i wchodzicie w 1\Accents - edytujecie numerek który sprawdziliście wcześniej (u mnie 11). W polu Value data: wpisujecie 4279271645
Idziecie do Ustawienia -> motywy -> zmieniacie motyw na inny po czym wracacie do nokia blue.

zuzek8
29-07-2012, 02:03
Autor nie powinien tego zmieniać.

lupus
29-07-2012, 07:30
u mnie nie działa blokowanie OneKeyScreenClose oraz często nie działa odblokowywanie sprzętowymi i to samo KeepWifiAlive... trzeba uruchamiać ponownie (ręcznie) po resecie

djdkaa
29-07-2012, 07:49
działa świetnie lepiej od 1.3 :) NSS nadal nie widzi telefonu... a jak z ta podmiana plików na sdx3 ??

lupus
29-07-2012, 07:53
czy po wgraniu romu, wykonaniu HR, wgraniu pl znaczków trzeba jeszcze raz robić HR???

djdkaa
29-07-2012, 08:11
nie ale ja obie dla pewności :)

lupus
29-07-2012, 08:23
hmmm może dlatego sie sypie...

djtonka
29-07-2012, 08:29
lupus włącz wszystkie uprawnienia w RootTools. Ja robię zawsze HR przed i po ale po CAB nie trzeba. Co do sdx3 to musi coś w tym być bo spadło mi mniej przez noc niż zwykle. Zaraz wrzucę co i jak.

lupus
29-07-2012, 08:31
up mam przyznane prawa roota dla tych aplikacji... zrobie hr bo i bateryjka coś szybko spada

djtonka
29-07-2012, 10:22
Zrób HR i dla pewności wrzuć jeszcze raz i znów HR

---------- Post dodano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ----------

Opis dodany, pamiętajcie nie róbcie tego na siłę.

zuzek8
29-07-2012, 10:31
Można to na wirtualnej maszynie wgrać?

djtonka
29-07-2012, 10:41
Pewnie tak ale osobiście zawsze robię na wersji z dysku

zuzek8
29-07-2012, 10:43
Też tak myśle. Zaraz zainstaluje sobie linuxa obok siódemki. Niech bedzie sobie.

djdkaa
29-07-2012, 19:44
no i po tym zabiegu telefon tylko wibruje... Jakies rady ?? Serwis??

maker3
29-07-2012, 19:49
Skoro wibruje to bootloader działa, nie wykrywa ci partycji?

djdkaa
29-07-2012, 19:50
loader zablokowany metoda 16 ... przy probie recorwery wyskakuje błąd

ERROR: OSBL reported an error! 0x30022

http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=1007653&d=1334600787

dokładnie coś takiego (nie sugerujcie sie systemem bo zapożyczone zdiecie)

maker3
29-07-2012, 19:54
Nie jestem ostatnio na czasie, co to jest "metoda 16"?

Czyli najpierw uszkodziłeś sdx3, a potem zablokowałeś bootloader?
Skoro NCS wyrzuca błąd to nic nie zrobisz.
Trzeba było nie blokować, tylko jeszcze raz wgrać backup sdx3.

djdkaa
29-07-2012, 19:58
jest możliwość odblokowania z poziomu Linux?? Serwis pozostaje i udanie ze sie nie wie co sie dzieje :D

piczonek4
29-07-2012, 20:02
Witam czy wasze Lumki tez gubia zasieg po wgraniu tego ROM-u, nie wiem co mam z tym zrobic jakies porady moze??

djtonka
29-07-2012, 20:06
Partycja bootloader'a to sdx2 więc jest nietknięta chyba że pomyliłeś się :)
HR nie idzie?



---------- Post dodano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

piczonek4 nie mam żadnych problemów z zasięgiem na tym sofcie

djdkaa
29-07-2012, 20:09
nic tylko za wibruje ... i zero życia po wyjęciu baterii to samo HR wibruje i nic dalej :/

Idę po flaszkę Fack ;/

Wodnik Szuwarek
29-07-2012, 20:10
U mnie w końcu działa na tym ROMie aplikacja Lock Widgets 2.5. Na innych nie działała, a skoro na starszych ROMach aplikacja działa innym osobom, a u mnie nie, natomiast na obecnym działa wszystko, a innym nie, to o co chodzi? :crazy-lol:

djdkaa
29-07-2012, 20:12
Serwis mam nadzieje to łyknie ?? przy okazji pod wyświetlaczem mam masę kurzu niech czyszczą ...

djtonka
29-07-2012, 20:14
Tak samo jak z lupą, autor upierał się że działa choć mi nie działało na Lumiatrix.
djdkaa a wchodzi w download?

---------- Post dodano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Wywaliłem ten opis, trzeba się obyć bez tego :)

djdkaa
29-07-2012, 20:14
tak wchodzi ale NCS wywala błąd ;/

zuzek8
29-07-2012, 20:16
Cholera. Nie wiem co teraz zrobić. Boje sie że uwale telefon tak jak djdkaa. Djtonka działa tobie?

djdkaa
29-07-2012, 20:19
nic jutro wizyta w nokia serwis w kato rano ;/ kur... ;/ ale spróbuje jeszcze raz jak zrobią :P

djtonka
29-07-2012, 20:19
Działa ale już nie rób bo wywaliłem opis. Miało być prosto i szybko a może autor zapomniał czegoś i próbuje w mówić nam że to przyspieszy nam system?

zuzek8
29-07-2012, 20:21
może możesz go w tryb download i wgrać linuxem rom.
http://forum.windows-phone.pl/threads/3047-Nokia-Pełne-odblokowanie-metodą-NAND

piczonek4
29-07-2012, 20:21
panowie co z tym zasiegiem moze byc na LUMIATRIX bylo ok???

zuzek8
29-07-2012, 20:22
Po flashu nie zrobiłem HR. Da to coś jak teraz zrobie? Tzn mowie o baterii.

djdkaa
29-07-2012, 20:23
6. Jeśli mam zablokowany bootloader to czy mogę go odblokować?
• Nie można tego zrobić na chwilę obecną w modelu Lumia 800
• Model Lumia 710 flashujemy wersją firmware z załącznika
Kod:

część1
http://www.mediafire.com/download.php?xur2znufraaig6p
cześć2
http://www.mediafire.com/download.php?m9da7j9up7xf39m

rozumie ze tym moge odblokowac loader ale jak ??

zuzek8
29-07-2012, 20:25
U mnie jest ok z zasięgiem.

---------- Post dodano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

a może NSS?

djdkaa
29-07-2012, 20:26
NSS wywala błąd N/A wszystkie statusy :/


Phone details:
-----------------
NCSD Version: N/A
SW Version: N/A
HW Version: N/A
IMEI: N/A
Product Code: N/A
Basic Product Code: N/A
Module Code: N/A
Production SN: N/A
Battery life: N/A
Number of Nams: N/A
Number of Mins: N/A
ESN: N/A
ESN Decoded: N/A
PRL Version: N/A
Battery Charge Capacity: N/A
Battery Full Capacity: N/A
Battery Cycle Count: N/A
Battery Temperature: N/A
Battery Voltage: N/A
Battery State of Charge: N/A
Battery Average Current: N/A
Battery Flags: N/A
Battery Standby Current: N/A
Battery MaxLoad Current: N/A
Battery Health State: N/A
Battery Nominal Capacity: N/A
Battery Remaining Capacity: N/A

zuzek8
29-07-2012, 20:28
Coś musiało pójść nie tak. Przykro mi, ale obawiam się że w domu nic nie zrobisz.

djdkaa
29-07-2012, 20:30
dalej instal i mam


------------------------------------------
Init connection...Already in the correct mode.
Enter bootloader mode...Done
Boot version: 240.116.132.78
Sending certificate...Done.
Sending file...Failed(err: 0x30046).
------------------------------------------
Restart and exit flash mode...Done.
------------------------------------------
To enter MSD mode:
1. Power off the phone
2. Remove the USB cable
3. Press and hold the Vol+ button
4. Plug the USB cable, wait for the buzz
5. Release the Vol+ button
(or you can change mode to OSBL in NSS)
------------------------------------------
WARNING: If you get Format Disk message in Windows -
always click Cancel !!!
------------------------------------------

zuzek8
29-07-2012, 20:31
on chce żebyś go w downloadera władował.

djtonka
29-07-2012, 20:38
Dokładnie ale musisz mieć DLOAD aby cokolwiek wgrać przez NCS lub NSS

---------- Post dodano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------


6. Jeśli mam zablokowany bootloader to czy mogę go odblokować?
• Nie można tego zrobić na chwilę obecną w modelu Lumia 800
• Model Lumia 710 flashujemy wersją firmware z załącznika
Kod:

część1
http://www.mediafire.com/download.php?xur2znufraaig6p
cześć2
http://www.mediafire.com/download.php?m9da7j9up7xf39m

rozumie ze tym moge odblokowac loader ale jak ??

Używając NSS lub NCS

zuzek8
29-07-2012, 20:40
DjTonka. Skoro ta modyfikacja działa to czemu ją usunąłeś?

djdkaa
29-07-2012, 20:45
DLOAD mam


Jak sprawdzić na systemie Windows czy moja Nokia posiada odblokowany bootloader?

wyłącz telefon
przytrzymaj V+ i naciśnij Power, telefon uruchomi się w trybie download (czarny ekran)
włóż kabel USB i obserwuj zachowanie systemu
Jeśli wyskoczy monit o formatowanie to znaczy, że bootloader jest odblokowany. Jeśli nie zobaczysz takiego monitu to uruchom menadżer urządzeń i zobacz czy na liście urządzeń jest Qualcomm CDMA Technologies MSM i wymaga instalacji. To także oznacza, że booloader jest odblokowany. Nie musisz próbować aktualizacji sterowników dla tego urządzenia bo nie zostanie to zrobione na systemie Windows. Aby wyjść z tego trybu odłącz telefon i wykonaj:
- Lumia 710, wyjmij i wsadź baterię z powrotem

ale niestety wywala błąd NCS i NSS a telefon sie restartuje sam tzn. wibruje co chwile i ciemno

piczonek4
29-07-2012, 20:53
Pisze ponownie problem z zasiegiem rozwiazany po ponownym wgraniu ROM-u, nie wiem jak u was ale u mnie po wgraniu tej modyfikacji "niby ulepszajacej" telefon ma problem z 3G

PS:
gdzie opis z pierwszego postu, moze cos zle zrobilem??

---------- Post dodano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

djdkaa popatrz na to: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1705324

djtonka
29-07-2012, 20:56
Działa nie działa, większość osób uwali i tak telefon a ostatni kolega ma problem z zasięgiem.

maker3
29-07-2012, 21:02
To służy do blokowania bootloadera. djdkaa już to zrobił, bo myślał, że postawi telefon NCSem.
Sent from my Lumia 710 using Board Express

piczonek4
29-07-2012, 21:17
spróbuj może tak?
1. Użyj Navifrim, wyszukaj Nokia 710 (w zależności od RM telefonu). Pobierz ROM
2. Skopiuj w firmware tylko ściągnięty do katalogu firmware Nokia Care
3. Uruchom Nokia Care Suite, uruchamianie narzędzi wsparcia produktu.
3.1 Na lewym górnym rogu wybierz Brak połączenia, a następnie przejdź do pliku, wybierz otwarty produkt RM-xxx (w RM), a następnie wybierz LISTA UPDATE wybierz w firmware.
3.2 W lewym dolnym rogu wybierz PROGRAMOWANIE, a następnie wybierz RECOVERY, a następnie naciśnij przycisk START.
4. Podłącz kabel USB do laptopa (nie do telefonu)
5. Teraz następnie przytrzymaj VOLUME UP + podłącz USB do telefonu, poczekaj aż się zainstaluje sterownik następnie spróbuj ponownie, telefon powinien migać firmware.

djtonka
29-07-2012, 21:28
Po ci mu navifirm jak używamy czego innego? Po drugie skoro wgrywał linuxem to znaczy że ma Qualcomm a nie DLOAD i nie może użyć NCS

djdkaa
29-07-2012, 21:29
piczonek4 nic nowego mi nie powiedziałeś po prostu partycja sdx3 ma coś wspólnego z sdx2 ;/

djtonka aktualnie zablokowany metoda szesnastkowa ;/ bo myślałem ze NCS postawi telefon a tu lipa wywala błąd ;/ ERROR: OSBL reported an error! 0x30022

djtonka
29-07-2012, 21:36
Dobra z racji że nie ma mnie w domu to zuzek8 masz zajęcie, zrób kopię partycji sdx3 i podrzuć ją na forum.

djdkaa
29-07-2012, 21:37
tak ale mnie to juz nie ratuje bo bootloadera nie odblokuje teraz ;/

djtonka
29-07-2012, 21:41
A zmienia ręcznie tryb na OSBL w NSS?

djdkaa
29-07-2012, 21:47
Sending file...Failed(err: 0x30046). i pozamiatane

djtonka
29-07-2012, 21:56
Niepotrzebnie blokowałeś....hmm
Podsumowując:
wibruje z POWER?
wibruje z V+ i kablem usb?
reaguje na HR?

Wodnik Szuwarek
29-07-2012, 21:56
Zapytaj Karwosa czy Cyclone Box już obsługuje Lumie. W serwisie Nokii zapłacisz dużo więcej niż telefon kosztuje :P Karwos to Polak, więc możesz pisać po naszemu :P http://www.cyclonebox.com
Miałem kiedyś ten sprzęcik i wszystko stawiał na nogi :P

djdkaa
29-07-2012, 22:02
wibruje z POWER? TAK
wibruje z V+ i kablem usb? TAK
reaguje na HR? NIE

Wodnik Szuwarek Telefon na gwarancji Zune coś pomieszał :P i chu*** ;)

zuzek8
29-07-2012, 22:05
Ja im powiedziałem jak uwaliłem płyte że po apdejcie przez zune nie chciał wystartować.

djdkaa
29-07-2012, 22:06
i co przyjęli ?? zawsze mikrofalówka na 30s pozostaje :D

Wodnik Szuwarek
29-07-2012, 22:07
Jak nie naprawisz przez USB w chacie, to mówię pisz do Karwosa i pytaj czy jego sprzęcik już robi Lumie. Jeśli tak to idziesz do serwisu, który posiada jego sprzęt, a teraz to już każdego na to stać ;) Płacisz za naprawę 50zł a nie 1000zł jak u Nokii ;)

djdkaa
29-07-2012, 22:08
Wodnik Szuwarek TELEFON JEST NA GWARANCJI !!! Zune namieszal

djtonka
29-07-2012, 22:09
djdkaa używałeś Zune i robiłeś aktualizację

djdkaa
29-07-2012, 22:10
djdkaa używałeś Zune i robiłeś aktualizację

dokładnie ;) i mursz naprawić ;) bo bootloader jest zablokowany :D

djtonka
29-07-2012, 22:12
Wracając do tematu to nie będę zamieszczał rozszerzonego opisu, Ty masz na gwarancji a ktoś nie ma papierów więc lepiej dmuchać na zimne.

djdkaa
29-07-2012, 22:13
Tez tak uważam a wątpię by efekty podmiany były jakieś mega wielkie a więcej idzie namieszać. obie komendy pokolei w moim przypadku partycja sdb3 i telefon trup ;/

u mnie na 1.4 działało wszystko do momentu podmiany plików na sdx3 ;/ a tak na marginesie NSS wykrywa Telefon wiedz juz wiemy po co ta podmiana :D przed podmiana nadal nie wykrywał

zuzek8
29-07-2012, 23:50
i co przyjęli ?? zawsze mikrofalówka na 30s pozostaje :D

Przyjęli bez gadania
:)

djtonka
31-07-2012, 07:44
NSS wykrywa ale nic zrobić nie możesz. Ja i tak osobiście preferuję blokować edytorem.

---------- Post dodano 31-07-2012 o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano 30-07-2012 o 10:56 ----------

Czy wam też miga ekran w czasie rozmowy?

zuzek8
31-07-2012, 09:47
Zaraz sprawdzę.

---------- Post dodano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Nie. U mnie wszystko jest ok.

mitm
31-07-2012, 11:22
Jakim programem wrzucać pliki na telefon? np. żeby później instalować aplikacje z telefonu.
Próbowałem Windows Phone Device Manager, ale nie wykrywa u mnie na telefonie utworzonych na kompie folderów.

Marcin1199
31-07-2012, 11:43
Jest jakiś sposób aby zaktualizować Rainbow1.3 do 1.4 ale bez utraty danych (tutaj raczej niemożliwe) lub aby dane przywrócić? Windows Phone Device Manager robi backup ale czy odtworzy go w innym Romie?

to_ja
31-07-2012, 15:12
Raczej powinien. Ja zmieniając Dynamics7 nie miałem problemu. Z tym, że on wykonuje tylko backup aplikacji.

djtonka
31-07-2012, 15:15
mitm katalogi twórz na telefonie bo inaczej ich nie zobaczysz, też tak mam.
zuzek8 to wina jakiegoś moda, po zasłonięciu palcem ekran miga w trakcie rozmowy
Marcin1199 nie bawił bym się w robienie kopii na takich ROM'ach wgrywanych żywcem na partycję

zuzek8
31-07-2012, 22:57
Wracając do baterii. Jestem zaskoczony ponieważ jest 23 a mam 70%. Przy normalnym użytkowaniu.

djtonka
31-07-2012, 23:01
Wyłączyłeś telefon? :D
Jedziesz wciąż na bp-4l?

zuzek8
31-07-2012, 23:08
Wyłączałem kilkukrotnie ponieważ robiłem ten otwór na głośnik i zaklejałem mikrofon. Ap ropo mikrofonu. Good Job. A bateria BP-4L. Ale dziś naładuje trójke do fula a jutro bede korzystał z czwórki. Jak sie rozładuje przesiądę się na trójke. I zobaczymy.:)

djtonka
31-07-2012, 23:12
Ja do dziś jadę na tej większej. Trzeba będzie opisać wyniki.

zuzek8
31-07-2012, 23:15
Nie wiem w czym problem. W "oszczędzaniu energii" w ustawieniach nie pokazuje mi ile minęło czasu od ostatniego ładowania. Po restarcie pokazuje i potem już nie. Może to wina dużej.

djtonka
01-08-2012, 00:15
Może ale pewniej ROM'u.

OuTchOrN
01-08-2012, 13:42
U mnie ta funkcja działa prawidłowo, jednak mam problem z ładowaniem telefonu. Po podłączeniu ładowania telefon się ładuje, jednak nie pokazuje on ile jest % naładowania tylko np. zacina się na 10%, po odłączeniu sapie o "Rozładowanej baterii" mino 3h ładowania... Potem po 2h się to naprawia. Po rr telefonu problem znowuż się pojawia.

lupus
01-08-2012, 13:47
ja tam nie mam problemów z tym romem, wszystko pokazuje jak powinno, bateryjka tylko ciutkę szybciej spada niż Luminatrixie (7.7)

djtonka
01-08-2012, 14:37
Dla pewności wgraj raz jeszcze i zrób Reset przed i po. Należy pamiętać że to wciąż chałupnicza metoda z punktu widzenia profesjonalnej obsługi telefonu.

Wodnik Szuwarek
01-08-2012, 14:49
Po wgraniu to rozumiem sens zastosowania Resetu, ale przed? Po co?

djtonka
01-08-2012, 14:54
Mimo że to żywe kopiowanie wolę dmuchać na zimne i stosuję zasady z Phoenixa i NCS :)

zuzek8
01-08-2012, 23:34
http://i1254.photobucket.com/albums/hh610/zuzek8/ScreenCapture9-1.jpg
Na trójeczce:D

djtonka
02-08-2012, 01:39
No ale masz włączone oszczędzanie :D

zuzek8
02-08-2012, 09:14
Tak szczerze to guzik to daje.

djtonka
02-08-2012, 16:46
I dlatego nigdy nie włączam. BTW pozbyłem się migającego ekranu przy połączeniu ale nie wiem jak :)

zuzek8
02-08-2012, 17:46
http://i1254.photobucket.com/albums/hh610/zuzek8/ScreenCapture14.jpg
Tak to wyszło na BP-3L. Kupiłem podróbe 4L do E52 taty i zobacze jak to chodzi.

djtonka
02-08-2012, 19:00
Ale kombinujesz zuzek8 :)

piczonek4
02-08-2012, 22:05
Witam czy dziala u was fizyczny guzik lupy bo u mnie nie, robilem juz HR wgrywalem na nowo + HR i dalej nie dziala???

djtonka
02-08-2012, 22:07
Co jak co ale lupa na tym ROM'ie działa. Zmień w Search Key

OuTchOrN
02-08-2012, 22:34
Reinstall softa, u mnie było to samo. HR przed wgraniem, HR po wgraniu, i jeszcze dodatkowo zrób reset telefonu Ustawienia/Informację/Resetuj telefon. Od tamtej pory Rom działa niebywale bosko!

djdkaa
05-08-2012, 10:49
lupa u mnie na tęczy działała zawsze :) a aktualnie lumia na serwisie w noki :D w piątek zawiozłem teraz czekam :D

djtonka
05-08-2012, 10:55
Wrzuciłeś oryginał przed?

djdkaa
05-08-2012, 11:33
nie dało sie nic zrobić :P boxem próbował znajomy z komisu i lipa :D

djtonka
05-08-2012, 11:36
No tak zapomniałem że się bawiłeś linuxem . Box za słaby to takich rzeczy :D

djdkaa
05-08-2012, 11:52
pewnie wymiana płyty bo tak mi koleś z serwisu powiedział i wyświetlacz może być tez z powodu kurzy pod nim :D

djtonka
05-08-2012, 12:02
Zawsze coś tam mogą wymienić jak zauważą

DJ Crauzer
06-08-2012, 23:09
spotkaliscie sie na tym customie z takim czyms, ze nie grupuje Wam sms? Dla przykladu: wysylam sms do 'XXX' o tresci 'blabla
i widnieje on na liscie, nastepnie ten ktos probowal sie ze mna polaczyc, nie udalo mu sie i dostaje sms, ze probowal sie ze mna polaczyc, natomiast jest on wyswietlony nie pod wiadomoscia 'blabla' ktora do niego wyslalem, tylko we wiadomosciach, jako wiadomosc tak jakby od innego nadawcy. Jezeli np utworze nowego sms, bo nie chce mi sie szukac go na liscie (tego 'XXX') to rowniez utworzy jako tak jakby nowa osoba z ktora pisze, a nie pod tamta wiadomoscia. Mieliscie cos takiego?

djtonka
06-08-2012, 23:11
Ale ten sms jest przecież od operatora?

DJ Crauzer
06-08-2012, 23:26
no wlasnie nie od operatora tylko dostaje sms od 'XXX' ze probowal sie ze mna polaczyc. To raz, a dwa, wlasnie kolejna sprawa to jeżeli 100x zacznę nowego sms do tej samej osoby, to zamiast mi zgrupowac ze pisalem do tej osoby, to wyswietli mi we wiadomosciach jedno pod drugim:
'XXX'
blablabla
'XXX'
skaldak
'XXX'
jjj

itd;)

djtonka
06-08-2012, 23:40
Sprawdzam, sprawdzam i mam prawidłowo. Jeden numer, jedna konwersacja. Nie wrzucałeś jakiś modów? A jak z innymi kontaktami też nie grupuje po odebraniu?

DJ Crauzer
06-08-2012, 23:42
i w ogole mozesz instalowac xap'y po wgraniu tego moda prosto z pc? np phone 7 deployer jakas gre czy cokolwiek? czy trzeba cos zrobic zeby to bylo mozliwe? bo jak mialem developera to moglem, wrzucilem tego customa i nie moge, nawet jak na wszystko ustawilem prawa roota zeby zobaczyc, a z poziomu przegladarki czy baazaru jak najbardziej moge.

---------- Post dodano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

no wlasnie do kogokolwiek bym nie napisal, to robi mi jako kolejna rozmowe, chyba ze wejde bezposrednio do tej osoby i napisze wiadomosc pod poprzednia
a jedyne co mam to folders oraz batterystatus

djtonka
06-08-2012, 23:43
Pozostaje wgrać raz jeszcze, zrób HR przed i po. Wszystko u mnie działa nawet z tym nowym programem co zastępuje połączenie Zune używam WPH Xap deployer i instaluje wszystko jak leci.

DJ Crauzer
06-08-2012, 23:48
to bede musial sprobowac w takim razie jezeli nic nie wymysle...
a co do sms to chyba znalazlem rozwiazanie, ale zobaczymy za jakis czas. Wyslalem sms zeby sprawdzic, dalo jako kolejna osoba do rozmowy, wszedlem w ustawienia, wylaczylem 'MMS do grupy' po czym znow napisalem sms nowego, ale do tej samej osoby i juz mi zgrupowalo do poprzedniej wiadomosci. Zobaczymy czy sprawa rozwiazana z tym;)

djtonka
06-08-2012, 23:50
Ja po każdym wgraniu wyłączam takie wynalazki bo nawet nie wysyłam ale kto wie w końcu to wersja modowana i wpadki się zdarzają. Daj znać jak poszło.

DJ Crauzer
07-08-2012, 00:54
Jestem w trakcie wrzucania na nowo tego Rainbowa bo akurat mam czas, wiec zobaczymy czy od razu bedzie dobrze, czy dopiero jak wylacze ta funkcje, jezeli dopiero po wylaczeniu, to zobaczymy czy bedzie caly czas dobrze dzialalo. Dam znac na pewno;)

---------- Post dodano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------

wyslalem do siebie 4 sms z bramki sms i wszystkie mi sie zgrupowaly, wiec widocznie dziala po HR przed i po oraz SR po;)

djtonka
07-08-2012, 10:02
Tak jak pisałem wcześniej i pod każdym ROM'em żeby robić przed i po. Jak widać pomaga.

DJ Crauzer
07-08-2012, 10:52
tzn wiesz, za pierwszym razem jak wrzucalem, to tez robilem i nie wiem czemu nie dzialalo, ale teraz, tak jak napisalem wszystko dziala na szczescie;D a aplikacje wrzucam poprzez Windows Phone Device Manager i bez zadnych problemow idzie, natomiast nie probowalem Phone 7 Deployerem, czy teraz by zadzialalo, czy tez nie tak jak poprzednim razem.

djtonka
07-08-2012, 11:00
Pobierz ten nowy program do połączenia Zune i może WPH xap deployer. Ten pierwszy uruchamia się z systemem więc gdy przypiszesz rozszerzenie XAP pod ten drugi, dwa kliknięcia i gra/program się instaluje bez ZUne :)

djdkaa
09-08-2012, 19:59
hehe dziś odebrałem nokie :) skończyło się wymiana płyty głównej :D

zuzek8
09-08-2012, 20:10
Tak myślałem. Ta sama sytuacja co z uwaleniem bootloader.

djtonka
09-08-2012, 20:14
To nie pytaj wiecej o opis wgrywania sdx3 :D

djdkaa
09-08-2012, 20:32
jak nie rano spróbuję znów :D:P

djtonka
09-08-2012, 20:48
Daj sobie spokój. Czego Ci brakuje w tęczy?:D

djdkaa
10-08-2012, 10:52
No tęcza na pokładzie :P jak zawsze wymiata :) sdx3 sobie podarowałem :P

djtonka
10-08-2012, 14:46
Spróbuj podmienić słownik. Ja próbowałem po wgraniu PL przez CabSender ale chyba nie działał. Wrzuciłem inny ROM z PL w środku i w tedy chyba załapało.

djdkaa
10-08-2012, 15:05
podmieniłem działa :) dużo lepiej sie pisze :)

djtonka
10-08-2012, 15:17
No nic rano był za wcześnie na załapanie. Ale nie było poprzedniego pliku w Windows?

djdkaa
10-08-2012, 15:22
nie sprawdzałem. za pomoca Windows Phone Device Manager wrzuciłem plik i reset no i działa min. pogrubia wyrazy podczas pisania domyślne :)

djtonka
10-08-2012, 15:29
To super, dopisze do tematu :)

zuzek8
10-08-2012, 16:28
Nie bardzo rozumiem. Jak pogrubia.? Przecież po wgraniu CAB senderem jest język Pl. Tzn słownik.

djtonka
10-08-2012, 16:37
Jest ale ten zajmuje 3x tyle. Sprawdź sam.

djdkaa
10-08-2012, 16:40
no pogrubia hmm "jak przestaniesz pisać słowo domyślne jest pogrubione a pozostałe możesz wybrać "

djtonka
10-08-2012, 16:40
W razie problemów zapraszam tam.

loozacc
11-08-2012, 18:15
mam glupie pytanie o zamierzam wgrac za chwile ten wlasnie rom, musze tylko odblokowac bootloader. Pytanie czy jak mi się jednak nie spodoba, mogę ponownie 'zalożyć' blokade i wgrac stockowy rom przez NCS ? Czy musze jeszcze wtedy dogrywac swoj klucz ?

djtonka
11-08-2012, 18:19
Klucz pozostaje ciągle nietknięty w telefonie jeśli użyjesz Downloader'a. Potem ewentualnie blokada edytorem szesnastkowym i powrót do oryginalnego przez NCS

loozacc
11-08-2012, 18:25
oki, bomba - thx :)

edit: siedzi i smiga. piekna sprawa :)

pawelzakow
13-08-2012, 08:19
możecie powiedzieć jak używać CAB Sender jakaś instrukcja jak spolszczyć

djtonka
13-08-2012, 08:24
Tak samo jak tu tyle że wrzucasz do jednego katalogu plik z językiem PL
http://forum.windows-phone.pl/threads/4050-Aktualizacja-do-Tango-przez-CAB-Sender

---------- Post dodano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ----------

A w razie problemów przeczytaj ten wątek
http://forum.windows-phone.pl/threads/4639-Problem-z-wgraniem-j%C4%99zyka-polskiego-do-custom-Rom-u-przez-Cab-Sender.

raduspl
13-08-2012, 14:32
wgrałem tęcze to swojej lumii 710 zabrałem się za język i pojawił się problem z dograniem PL. Po uruchomieniu CAB Sender dostaję komunikat: "Nazwa "CHOICE" nie jest rozpoznawana jako polecenie zewnętrzne lub wewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy"
następnie CAB odczytuje jakąś zawartość telefonu i umieszcza ja w logu.
Update tools mam oczywiście zainstalowane.

djtonka
13-08-2012, 14:41
Podałem wyżej drugi link, proszę przeczytać całość.

raduspl
13-08-2012, 14:59
:) dzięki, czytałem przed napisaniem, ale faktycznie nie doszedłem do końca.

zuzek8
14-08-2012, 19:37
ehh. Mam problem. Nie działa mi pobieranie XAPów z IE...

http://i1254.photobucket.com/albums/hh610/zuzek8/ScreenCapture19.jpg

djtonka
14-08-2012, 19:51
Pewnie odinstalowałeś xap deployer?

zuzek8
14-08-2012, 19:59
No co ty.. Nie działa mi z dropboxa i z boxa. QR normalnie działa.

djtonka
14-08-2012, 20:17
A spróbuj te z Twojego tematu o aplikacjach w ustawieniach.

zuzek8
14-08-2012, 20:31
Mówie że QR działa. Nie działa drobox i box...

djtonka
14-08-2012, 20:44
To ja mówię pobierz ze swojego tematu. Masz tam nie tylko QR

djdkaa
14-08-2012, 21:44
Mi działa bez problemów. Musiałeś coś namieszać

zuzek8
14-08-2012, 21:49
Ale dropbox?

djtonka
14-08-2012, 21:51
Sprawdziłeś linki ze swojego tematu?

djdkaa
14-08-2012, 21:53
tak idzie wszystko jak należy. Nie mieszałeś czasem w rejestrach ?

zuzek8
14-08-2012, 22:05
Właśnie nie wiem. Chyba nie. Hmm. Pobiera normalnie z mojego tematu ale nie może otworzyć pliku. Tzn naciśni aby otworzyć i nic.

djtonka
14-08-2012, 22:06
Pytałem tego w koszuli :)

---------- Post dodano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

ups..Może wrzuć ponownie xap deployer

zuzek8
14-08-2012, 22:11
Ponowna instalacja naprawiła problem z instalacją z forum ale z dropboxa nie... Nie wiem co może być...

djtonka
14-08-2012, 22:46
To custom ROM więc jutro może odmówić całkowicie posłuszeństwa.

zuzek8
14-08-2012, 23:54
Heh. Racja. Ale może to ja coś zwaliłem w ustawieniach. Sam nie wiem. Wszystko działa oprócz Boxa i Dropboxa:( Jakoś dam rade:) Dzięki za pomoc.

djtonka
14-08-2012, 23:57
Ja zawsze wywalał WPH bo nie mogę dojść ładu.

zuzek8
15-08-2012, 00:37
No i stało się. Chciałem dodać kolejny kolor akcentów w rejestrze, wszystko zrobiłem dobrze, a teraz żadna aplikacja nie działa i jest tak samo jak bym dostał tego smsa wirusa... Lool. Musze wgrać rom jeszcze raz...:(

djtonka
15-08-2012, 00:40
zuzek8 zrób HR i wystarczy, Miałem czasem i problemu z ROM'em ale reset pomagał.

zuzek8
15-08-2012, 00:43
Ehh. Ciekaw jestem czemu tak sie stało... Hmm...Jest tak jakby każda aplikacja się od razu po włączeniu wyłączała... HR.

djtonka
15-08-2012, 00:44
To przez ten 3MkrPlace, robiłem dziś Reset

djdkaa
15-08-2012, 00:50
Dla tego nie grzebie juz w rejestrze :P

zuzek8
15-08-2012, 01:20
Nie wiem o co kaman. Po HR nie chodzi root tools i apki potrzebujące roota.

djdkaa
15-08-2012, 01:25
Hmm dziwne.... Wgraj na nowo rom

zuzek8
15-08-2012, 01:32
Wgram rano... Dam znać czy działa.

djtonka
15-08-2012, 10:36
Nie miałem takowej potrzeby nigdy, Twoje zabawy do Tego doprowadziły. Poza tym wiem już które to pliki są od ultrashot aby soft stał się osblokowany :crazy-lol:

djdkaa
15-08-2012, 11:20
Skoro wiesz to nic tylko stworzyc czysty sofy odblokowany :P

djtonka
15-08-2012, 11:45
Trzeba założyć osobny wątek i tam się produkować.

zuzek8
15-08-2012, 12:38
ej no coś jest nie tak. Po fleszu chciałem wejść w roottools i stało sie to samo co przedtem z tym rejestrem... Nic nie moge zrobić, wywala z każdej aplikacji...Co jest grane...

djdkaa
15-08-2012, 13:16
zrobiles HR przed fleszowaniem i po ?? wgraj soft NCS a potem Tecze

zuzek8
15-08-2012, 14:50
Zrobiłem. Hmm. Coś nie jest na miejscu. Może to któraś aplikacja tak buguje. Musze zobaczyć.

djdkaa
16-08-2012, 08:46
I co wiesz juz cos?? u mnie tez sie wysypują aplikacje w menu ;/

zuzek8
16-08-2012, 09:55
Zrobiłem HR, sfleszowałem, Zrobiłem HR i i jak na razie działa... Zobaczymy potem.

djtonka
16-08-2012, 10:22
wywal ten WPH

djdkaa
16-08-2012, 13:56
WphTweaks masz na myśli tonka?? co nie tak z nim ?

Cos sie zaczyna sypać ;/ aplikacje przestają działać. odinstalowanie i ponowne zainstalowanie nic nie daje (aplikacji jakby nie było na żadnej liście)

zuzek8
16-08-2012, 15:39
Mi sie coś stało i telefon sam sie wyłącza... hmmm. Coś sie stało.... Dziś kolejny flash...

djdkaa
16-08-2012, 15:40
lewe xapy wywala Ci błąd ze nie masz legalnej wersji i do marketu przenosi??
Czyżby MS zablokował coś i to konkretnie ?? ;/ Cos mi mówi ze wraz z 8 skończy sie piradztwo ;/

zuzek8
16-08-2012, 15:44
Lewe xapy to od zawsze wywalało. Jak duże Angry birds na dysku po leżało to też nie chciało działać później. . .

djdkaa
16-08-2012, 15:46
No mi działały do dziś a teraz co 2 zablokowana apka ;/ nawet pogody sie nie da zaktualizować ;/

gotmar
17-08-2012, 11:50
Czy ktoś może podać link do CAB-a z językiem polskim dla RainbowMod v1.4 ??

... i jak to wgrać pod XP ??

Wodnik Szuwarek
17-08-2012, 12:04
http://skydrive.live.com/?cid=992678B357571259&id=992678B357571259!374
Cab Senderem.

pasazer
02-09-2012, 14:03
Zainstalowałem sofcik, wszystko cacy :D Ale za diabła nie mogę wgrać języka :/ Cały czas Error.
Ma ktoś jakiś pomysł ?

lupus
02-09-2012, 14:06
gdzieś jest na forum link do aplikacji po XP, djtonka wrzucił bodajże.

pasazer
02-09-2012, 18:59
używam win7 program Cab Sender. Mimo to nie działa.

---------- Post dodano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Udało się :D Po,ogło przeinstalowanie Update_tool

---------- Post dodano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

ale DTF Bluetooth file transfer niestety nie działa :furious:

matinur93
18-09-2012, 11:23
Zainstalowałem Rainbow'a, jak i język Polski i jestem bardzo zadowolony :) Polecam!!

karol93ts
21-10-2012, 18:35
Witam wszystkich. :) Jestem tu nowy i chcę zainstalowac tego roma. Botloadera mam odblokowanego bo dzisiaj sprawdzałem i wyskoczyło mi okienko czy chce sformatować. Teraz mam pytanie. Jak wgrać rom ? jakie programy potrzebuję ? Bawiłem się troche na androidzie ale widze że to chyba nie to samo :( Proszę mi tez powiedzieć jak żle wgram czy mój telefon przestanie dzialac???

DJ Crauzer
21-10-2012, 22:44
Witamy witamy;) zawsze miło powitać kolejną zarejestrowaną aktywną osobę;) a więc skoro masz zainstalowany, to ściągnij program Downloader, ściągnij rom-a i po prostu wrzuć go, poprzez ten program ;) wszystko jest tutaj na tym forum, wystarczy wpisać chociażby bodajże hasło 'Downloader' ;)

karol93ts
22-10-2012, 07:34
Oka.:) Dzieki za odpowiedz.. Czyli tym programem mam wgrać rom i wszystko będzie dobrze.:) Dzieki jeszcze raz.:)

---------- Post dodano o 07:34 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ----------

Właśnie zapomniałem się zapytać. A jesli mi się nie uda wgrać czy coś zle zrobiłem to moge zepsuć swoją lumie ??:(
Jak wgram tego roma to będę mógł wysyłać, przesyłać zdjęcia przez blutka ??:) czy trzeba cos dogrywać jakieś aplikację?:)

Marcin1199
22-10-2012, 11:35
Teoretycznie możesz popsuć ale tylko w momencie jak wciśniesz formatuj jak Ci wyskoczy że wykryto dysk i trzeba go sformatować. Nawet jesli Ci się nie uda wgrać softu bo np. prądu zabrakło to możesz wgrać go od nowa. Jeśli chcesz wysyłać coś przez Bluetooth to aplikacja BlueManager (chyba tak się teraz nazywa), ale też nie do końca działa.

karol93ts
23-10-2012, 21:23
Aha. Dobra dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zainstaluje ten rom to jakim programem mogę sobie wrzucać gry poprzez komputer ? Aplikacje i różne bajery??? Oto chodzi żeby ściągnąć z internetu i wrzucić poprzez kabel USB.:)

DJ Crauzer
23-10-2012, 22:44
Windows Phone SDK - Application Deployment, Windows Phone Device Manager, Tom XAP Deployer... - chociażby tymi ;)

karol93ts
24-10-2012, 19:25
oka. :) Wszystko już ok. Rom wgrany i wszystko śmiga oka:D dzieki wszystkim za pomoc. :)

michal_pl
03-01-2013, 17:58
Witam :) Mógłby ktoś uaktualnić linki do romu, CAB Sender oraz języków ? :D Z góry dziękuje ;)