PDA

Zobacz pełną wersję : Nie można skonfigurować telefonu, hard reset nic nie daje.



micz359
08-04-2013, 11:49
Witam, kupiłem telefon Samsung Omnia 7 przez Allegro. Na telefonie jest pełno zdjęć sms-ów, kontaktów i nie mogę ich usunąć. Jak usunę to po restarcie telefonu wszystko wraca. Tak samo ustawienia. Co mam zrobić aby spersonalizować telefon pod siebie i sformatować pamięć?

CODER_BEST
08-04-2013, 12:16
Nie ma opcji żeby po hard resecie wszystko wracało jeśli telefon jest normalny... Bo jeśli to telefon pokazowy to taka sytuacja może być :) Więc trafiłeś na właśnie taki telefon. Jeśli nic na ten temat nie było na aukcji to możesz domagać się zwrotu pieniędzy.

micz359
08-04-2013, 12:36
Ale skoro na telefonie są meaile, smsy zdjęcia zwykłej szarej osoby i ja mogę z niego wysyłać smsy i odbierać i wykonywać połączenia to też taki telefon? Zdjęcia są z datami na przełomie roku, smsy też starsze więc napewno był użytkowany normalnie. Nie ma żadnych opisów typu "not for sale". Pierwszy raz mam telefon z Windows Phone. Dodam że telefon jest z Anglii.

CODER_BEST
08-04-2013, 12:53
No bo tak właśnie jest.... TO jest telefon pokazowy jak by to wyglądało.. jak byś oglądał kompletnie czysty telefon. Właśnie są kontakty, zdjęcia... Na reklamach tego nie zauważyłeś? Zawsze są jakieś foty, kontakty, smsy.... Po prostu sprzedali ci telefon pokazowy. Przykro mi że na taki trafiłeś. Dzwoń do sprzedawcy.

micz359
08-04-2013, 13:00
Czytałem na innych forach jak wygląda telefon pokazowy. Ten tak nie wygląda, zdjęcia tak prywatne niektóre rozmazane i smsy takiej treśći to napewno nie telefon pokazowy. A pozatym jest zapamiętany login do facebooka, zalogowałem sie i jest to profil osoby prywatnej więc jak? A nawet jak by był pokazowy to jak go naprawić? Nowy ROM? Ale i tak nie wierzę że jest to pokazówka. Zwłaszcza po zawartości. a zdjęc jest około 300, naprawdę różne i niektore bardzo prywatne, ze ślubu z urodzin, filmiki. Bardziej skłoniłbym się w stronę tego iż jest kradziony i w jakiś sposób zablokowany. Gość od którego go brałem powiedział że mam założyć nowe konto i dopiero go skonfigurować.

CODER_BEST
08-04-2013, 13:04
Ale skoro resetowałeś telefon do ustawień fabrycznych a to dalej jest.... To jest po prostu nie możliwe... Bo hard reset to taki format jak dla komputera, wszystko wymazuje i ładuje czysty system.....

Jak robisz hard reset to podczas pierwszego uruchomienia pyta cię o konto Windows Live, możesz je podać albo nie. No więc założ konto na stronie http://live.com i zresetuj telefon, podaj pasy do konta podczas uruchamiania go zaraz po Hard resecie.

micz359
08-04-2013, 13:06
Tylko że po hard resecie nic takiego się nie pokazuje, no dobra załóżmy że telefon jest pokazowy. NA forach czytam że stawiaja takie telefony, czy jest jakiś ratunek dla mojego telefonu? Nowy soft? coś podobnego?

rogerrogi
08-04-2013, 14:27
Tak, spróbuj wgrać nowego roma. Akurat dla Samsungów nie jest to skomplikowana sprawa. Wiem, bo sam miałem O7. Na tym forum chyba ktoś kiedyś pisał jak wgrać custom (nieoficjalnego) roma metodą DFT. Jeśli jednak chcesz roma oficjalnego, na dodatek z językiem polskim, wtedy jest trochę zabawy (wgranie roma pre NoDo, odblokowanie, grzebanie w rejestrze, aktualizowanie....).

micz359
08-04-2013, 15:14
Wystarczy mi j. Angielski byle by można już korzystać normalnie z telefonu. Proszę o jakieś wskazówki ewentualnie link i już sobie poradze.

Wpis z PHONE INFORMATION
OS version: 7.0.7004.0
firmware revision number: 0222.10.10.6
hardware revision number: 3.15.0.4
radio software version: 2424.10.10.6
radio hardware version: 0.0.0.800
bootloader version: 4.10.1.9
chip soc version: 0.36.2.0

Próbowałem postawić go po DFT ale niestety nie wykrywa go. POMOCY!

rogerrogi
08-04-2013, 20:27
hmmm... nie wykryje go, bo masz jeszcze OS'a 7004 ze starym bootloaderem. Musiałbyś go zaktualizować. Zainstaluj Zune, podłącz telefon do kompa i spróbuj zaktualizować. Tylko ciekawe, czy można w ogóle można zaktualizować telefon pokazowy... ;/ Daj znać, czy się udało. Jeśli nie, to pokombinujemy inaczej (przynajmniej spróbujemy).

edit: Jeśli dobrze pamiętam to musisz zaktualizować go do wersji 7740

micz359
08-04-2013, 21:32
Telefon jest w systemie widziany, ale zostaje komunikat w zune że nie dało się go przywrócić do stanu poprzedniego. Wogóle w dl mod nie mam ikonki z wykrzyknikiem tylko takie logo komputera i telefonu.

rogerrogi
08-04-2013, 21:42
Chyba się pogubiłem...
Teraz wcale nie możesz włączyć telefonu??
W którym momencie miałeś problem z wgrywaniem roma metodą DFT? Z tego co się orientuję Twoja wersja bootloadera nawet nie pozwala na włączenie Download Mode, więc nie mogłeś niczego zepsuć. Dlatego chciałem żebyś zaktualizował telefon.

micz359
09-04-2013, 02:40
Teraz jestem w pracy ale jak będe w domu o Ci wżuce screena jak to wygląda. Kiedy wciskam włącznik+przycisk od aparatu+zgłaśnianie to włącza sie ikona pc z podpiętym telefonem a nie żółty trójkąt z wykrzyknikiem. Zune wywala że nie można przywrócić telefonu do poprzedniej wersji kiedy go w takim stanie podłączam. A jeśli telefon jest włączony normalnie to wogóle Zune go nie widzi jak i PC. Później wżuce screeny.

Tak wygląda gdy podłącze telefon w download mode:
http://img248.imageshack.us/img248/4779/beztytuumid.png (http://imageshack.us/photo/my-images/248/beztytuumid.png/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

a tak wygląda w nim włączpnu download:
http://img43.imageshack.us/img43/8471/dscf0380u.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/43/dscf0380u.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

rogerrogi
09-04-2013, 15:30
Teraz nie wciskaj kombinacji klawiszy. Nie włączysz Download Mode i nie wgrasz roma, jeśli nie zaktualizujesz telefonu, ponieważ posiadasz bootloadera 4.10.1.9.

Jeśli komputer nie widzi telefonu, gdy jest włączony normalnie to pobierz sterowniki i zainstaluj. Powinieneś je bez problemu znaleźć (wpisz w wyszukiwarce: "Omnia 7 USB driver" lub coś w tym stylu). Napisz czy pomogło.

micz359
09-04-2013, 18:46
No więc pobrałem sterowniki i tak to wygląda:
http://img39.imageshack.us/img39/650/aaaaaaalv.png (http://imageshack.us/photo/my-images/39/aaaaaaalv.png/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Nic nie działa, nawet certyfikaty. W końcu to jest telefon, ma wyświetlacz, robi zdjęcia i nagrywa filmy. Wifi działa. Dzwoni i można wysyłać z niego smsy. Nie da się z nim nic zrobić? Na śmietnik? Może serwis coś poradzi, jak na boxa go wezmą? Nie mam siły już. Musi być jakaś opcja rozblokowania go. Szkoda że nie mam innego żeby chociaż wnętrzności porównać. Albo chociaż uszkodzonego na części.

rogerrogi
09-04-2013, 22:05
czegoś takiego nigdy nie miałem... Łączyłeś już kiedyś ten telefon z Zune? Czy teraz zrobiłeś to pierwszy raz, bo nigdy nie wykrywał? Jeśli już kiedyś łączyłeś to też miałeś ten błąd?
Można spróbować rozwiązać ten problem na kilka sposobów:
1. reinstall Zune
2. Połączyć za pomocą innego kabla
3. Spróbować połączyć z innym komputerem

DJ Crauzer
09-04-2013, 22:41
Ja na swojej 710-tce mam ten sam błąd ale aktualizowało normalnie mi telefon...

micz359
10-04-2013, 06:58
Nic nie działa, nawet usuwanie certyfikatu. W końcu to jest telefon, ma wyświetlacz, robi zdjęcia i nagrywa filmy. Wifi działa. Dzwoni i można wysyłać z niego smsy. Nie da się z nim nic zrobić? Na śmietnik? Może serwis coś poradzi, jak na boxa go wezmą? Nie mam siły już. Musi być jakaś opcja rozblokowania go. Szkoda że nie mam innego żeby chociaż wnętrzności porównać. Albo chociaż uszkodzonego na części. Telefon był kilka razy podpinany i od początku to samo. Odkąd kupiłem. Reinstal też kilka razy był.

rogerrogi
10-04-2013, 12:56
Na pewno nie na śmietnik. Trzeba jedynie zmienić oprogramowanie. Radzę Ci popytać speców, czy mogliby wgrać nowego roma. Mając odpowiedni sprzęt bez problemu mogą to zrobić (no chyba, że ten telefon ma dodatkowe zabezpieczenia). "Domowe" sposoby raczej w tym momencie odpadają. Możnaby spróbować odblokować telefon i pogrzebać w rejestrze, ale bez możliwości połączenia z Zune moją metodą nie odblokujesz, a metoda Windows Phone Hacker działa na nowszej wersji.

micz359
10-04-2013, 17:51
W mojej okolicy właśnie brak dobrych speców od telefonów. Sam zawsze sobie radziłem. No cóż jutro postaram się skoczyć do Gdańska i poszukać kogoś rozsądnego. Jak nie to poszukam może jakiegoś uszkodzonego egzemplarza.
Nie mogę jeszcze znaleść stock romu, wszędzie linki nieaktywne. Ostatnia szansa. Moze ktoś pomoże?
Tego mi trzeba: 8700XXJK1 ## 2010 November CSC_Cetus_Europe_I8700XENJK1

Dobra mam. Podaje linka jak by ktoś jeszcze kiedyś szukał: http://www.forum-generationmobiles.net/t56800-rom-stock-samsung-omnia-7


Bawiłem się codami serwisowymi. i Po wstukaniu ##634# telefon łapie chwilową zwieche i powraca do meni głównego.

rogerrogi
11-04-2013, 22:08
Według mnie na 99,9% to telefon pokazowy, bo inaczej tego wszystkiego nie można wytłumaczyć. Mam nadzieję, że jednak będzie jakiś postęp w tej sprawie, bo bardzo szkoda tego telefonu. Według mnie Omnia 7 to najlepszy smartfon WP pierwszej generacji. Nie dość, że jest bardzo solidnie wykonany (aż nie chce mi się wierzyć, że nad ekranem jest napis Samsung :D ) to jeszcze posiada "bonusy" takie jak: stosunkowo łatwe odblokowanie, udostępnianie internetu przez USB (żaden inny WP tego nie potrafi) i włączanie radia FM na głośniku. Trzymam kciuki. Jak coś się zmieni to daj znać, bo jestem bardzo ciekaw czy się uda.

micz359
12-04-2013, 06:56
Witam, a więc tak... Byłem w 3 serwisach i... nic:hmm: Powiedzieli że płyta głowna jest uszkodzona i nie do naprawy. W sumie co mieli powiedzieć... Pozostaje mi schować ten telefon i poczekać może ktoś znajdzie na to sposób, albo znajdę coś uszkodzonego ( na co nie licze bo to rzadki telefon). Przyznam że i tak ta słuchawka zrobiła na mnie dobre wrażenie i jak znajdę trochę pieniążków to w taki zainwestuje. Tym razem zakupu dokonam z jakiegoś pewnego źródła. Dziękuje wszystkim za poświęcony czas i uwagę. W szczególności Panu wyżej:) złoty człowiek, oby takich więcej:) Pozdrawiam.

rogerrogi
12-04-2013, 11:04
W nieautoryzowanych serwisach (czasem nawet słowo serwis jest nadużyciem) "uszkodzona płyta główna" najczęściej znaczy to samo co "nie opłaca mi się tego robić" lub "nie umiem tego zrobić". Gdy widzą telefon z Windows Phone od razu dostają białej gorączki :D Znam to doskonale... Sprawdzili w jakiś sposób ten telefon, czy wywnioskowali to na podstawie tego co im opowiedziałeś?

Próbowałeś tego szalonego sposobu z opornikami? Może to jest ostatnia deska ratunku... Jest z tym trochę "zabawy", ale podobno działa. A jeśli nie chcesz sam tego składać to może zadziała taki gotowy z Allegro. Koszt JIG USB (tak to się nazywa) to niecałe 10zł z przesyłką. Przy takich zabawach należy jednak spodziewać się efektów ubocznych włącznie z uszkodzeniem telefonu, więc decyzja należy do Ciebie.

Jeśli zdecydujesz się na ten krok i uda się włączyć Download Mode to mogę Ci dokładnie napisać jak wgrać softa (Wydaje mi się, że wtedy od razu nie wgrasz roma metodą DFT, więc będziesz skazany na oficjalnego)

micz359
13-04-2013, 03:33
No ale z tego co się orientuje to JIG USB służy do wprowadzenia telefonu w tryb downloadu, no a mój telefon w takowy się uruchamia tak? Bo ja już nie rozumiem. Dziś już oglądałem kilka na allegro takich telefoników. Sprzedałem kilka fantów, mam już 300 stówki jeszcze trochę i kupie nowy ( nie pokazowy :D). A ten posłuży w razie czego jako dawca części. Bawiłem sie w tuning telefonów, miałem różne dziwne telefony ale naprawde nigdy nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak telefon pokazowy. Kończę więc temat i dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

maker3
20-04-2013, 01:54
Z tego co pisałeś, to nigdy nie włączyłeś download mode.